Din cuprinsul articolului
Septuagenarii care suferă de somnolență excesivă în timpul zilei sau de o lipsă de entuziasm pentru activități din cauza obiceiurilor proaste de somn pot avea mai multe șanse de a dezvolta sindromul de risc cognitiv motor (MCR), care poate duce la demență, arată un nou studiu.
Pacienții cu MCR tind să meargă încet și să se lupte cu memoria. Se estimează că 2% până la 27% din populația globală are această afecțiune.
Cercetătorii de la Colegiul Medical de Medicină Albert Einstein din Bronx au lucrat cu 445 de adulți fără demență, cu o vârstă medie de 76 de ani, care au completat un chestionar de somn și au mers pe o bandă de alergare la începutul studiului și apoi anual timp de o medie de trei ani.
Chestionarul lui Leroy a întrebat cât de des participanții se trezesc în miezul nopții, cât de des au probleme în a rămâne treji în timp ce conduc și cât de mult se străduiesc să îndeplinească sarcinile, printre alte întrebări.
„Descoperirile noastre subliniază nevoia de screening pentru problemele de somn. Există potențialul ca oamenii să primească ajutor cu problemele de somn și să prevină declinul cognitiv mai târziu în viață” a spus autorul studiului, dr. Victoire Leroy, potrivit Science Daily.
Cercetătorii au descoperit că 177 de participanți au îndeplinit definiția pentru probleme cu somnul, în timp ce 268 au fost considerați ca având un somn bun.
Patruzeci și două de persoane aveau MCR la începutul studiului, iar alți 36 l-au dezvoltat ulterior.
Odată ce cercetătorii s-au adaptat la vârstă, depresie și alte probleme de sănătate, au stabilit că persoanele cu somnolență excesivă în timpul zilei și lipsă de entuziasm au mai mult de trei ori mai multe șanse de a dezvolta MCR decât persoanele fără aceste probleme.
Descoperirile au fost publicate în numărul online al revistei Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
O limitare a cercetării – susținută de Institutul Național pentru Îmbătrânire – a fost aceea că participanții și-au împărtășit propriile informații despre somn, care este posibil să nu fi fost o reprezentare exactă.
Singura zodie care intră într-o nouă eră până în ianuarie 2025. Anul 2024 a adus…
Horoscop 14 noiembrie. Trădare dureroasă pentru Raci și probleme de sănătate pentru Săgetător. O zi…
De la 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor beneficia de o nouă indexare a…
Tânărul care câștigă peste 10.000 de euro pe lună dintr-o meserie subestimată: secretul succesului lui…
Un tratament pentru cancer pe bază de virusuri a vindecat cancerul. Un caz rar de…
Paralizia facială, cunoscută și sub numele de paralizia lui Bell, duce la slăbiciune temporară sau…