Sari la conținut

Starea de somnolență în timpul zilei crește riscul de a dezvolta acest sindrom pre-demență

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Somn la pranz

Septuagenarii care suferă de somnolență excesivă în timpul zilei sau de o lipsă de entuziasm pentru activități din cauza obiceiurilor proaste de somn pot avea mai multe șanse de a dezvolta sindromul de risc cognitiv motor (MCR), care poate duce la demență, arată un nou studiu.

Pacienții cu MCR tind să meargă încet și să se lupte cu memoria. Se estimează că 2% până la 27% din populația globală are această afecțiune.

Cercetătorii de la Colegiul Medical de Medicină Albert Einstein din Bronx au lucrat cu 445 de adulți fără demență, cu o vârstă medie de 76 de ani, care au completat un chestionar de somn și au mers pe o bandă de alergare la începutul studiului și apoi anual timp de o medie de trei ani.

Somnolența în timpul zilei poate fi un semn precoce al demenței

Chestionarul lui Leroy a întrebat cât de des participanții se trezesc în miezul nopții, cât de des au probleme în a rămâne treji în timp ce conduc și cât de mult se străduiesc să îndeplinească sarcinile, printre alte întrebări.

„Descoperirile noastre subliniază nevoia de screening pentru problemele de somn. Există potențialul ca oamenii să primească ajutor cu problemele de somn și să prevină declinul cognitiv mai târziu în viață” a spus autorul studiului, dr. Victoire Leroy, potrivit Science Daily.

Cercetătorii au descoperit că 177 de participanți au îndeplinit definiția pentru probleme cu somnul, în timp ce 268 au fost considerați ca având un somn bun.

Patruzeci și două de persoane aveau MCR la începutul studiului, iar alți 36 l-au dezvoltat ulterior.

Odată ce cercetătorii s-au adaptat la vârstă, depresie și alte probleme de sănătate, au stabilit că persoanele cu somnolență excesivă în timpul zilei și lipsă de entuziasm au mai mult de trei ori mai multe șanse de a dezvolta MCR decât persoanele fără aceste probleme.

Descoperirile au fost publicate în numărul online al revistei Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.

O limitare a cercetării – susținută de Institutul Național pentru Îmbătrânire – a fost aceea că participanții și-au împărtășit propriile informații despre somn, care este posibil să nu fi fost o reprezentare exactă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel