Din cuprinsul articolului
Riscul iminent de extindere a cazurilor de febră dengue a determinat autorităţile din Peru să declarat stare de urgenţă sanitară în mare parte din ţară. Anul trecut, 428 de persoane au murit din cauza bolii, iar aproape 270.000 de persoane au fost infectate.
Până în prezent în acest an, 32 de persoane au murit din cauza febrei dengue, conform datelor oficiale anunţate luni de ministerul Sănătăţii, Cesar Vasquez. Numărul total al cazurilor a crescut la 31.300 în primele săptămâni ale acestui an, a precizat oficialul, potrivit Reuters.
Cabinetul guvernului peruan a aprobat luni decizia de instituire a stării de urgenţă sanitară, a declarat Vasquez jurnaliştilor, la câteva ore după ce a declarat că „o epidemie de dengue este iminentă”. „Sunt 20 de regiuni (din 25) care vor fi declarate în urgenţă sanitară din cauza dengue”, a spus Vasquez într-un interviu anterior acordat postului de radio local RPP.
Dengue, transmisă în general prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi, provoacă simptome precum febră, greaţă, vărsături, oboseală şi dureri în diverse zone ale corpului.
Cele mai multe dintre cazurile observate până acum în Peru au fost înregistrate în nordul ţării, unde spitalele sunt deja copleşite. Răspunsul tipic al naţiunii la dengue a fost „depăşit” de factori precum clima, a declarat Vasquez.
„Vremea a creat un teren perfect pentru ca ţânţarii să se reproducă mai rapid şi să devină un vector mai frecvent al bolii”, a spus oficialul, conform sursei citate de Agerpres.
Febra dengue, deşi rămâne adeseori asimptomatică, este cunoscută şi sub numele de „febra oaselor rupte” din cauza severităţii durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze.
Ea reprezintă de multă vreme un adevărat flagel în mare parte din Asia şi America Latină, unde provoacă milioane de infectări în fiecare an şi zeci de mii de decese, şi este posibil să se extindă în alte regiuni pe măsură ce schimbările climatice fac ca tot mai multe zone să devină ospitaliere pentru ţânţarii care o răspândesc, potrivit OMS.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…