Sari la conținut

Stai mult pe scaun? Lista bolilor care te omoară încet dar sigur

Într-o societate în care este de-ajuns să întinzi mâna ca să te bucuri de beneficiile lumii moderne, inactivitatea a devenit inamicul numărul unu al sănătății oamenilor. Alergatul, cățăratul, săritul, mersul sunt nevoi naturale pe care i le refuzăm organismului de fiecare dată când uităm să ne mai „dezlipim” de scaun. O neglijență plătita scump printr-un spectru larg de boli începând cu cancerul de colon, de sân, diabetul, afectiunile cardiace, hemoroizii, obezitatea și chiar moartea prematură. ,,Sedentarismul nu provoacă o moarte pe loc, ci una lentă dar sigură, prin uzura vaselor inimii”, vine verdictul medicului de familie Călin Ciubotaru.

Risc de deces cu 37% mai mare

Teoria acestuia este confirmată și de specialiștii internaționali. Un studiu realizat în 2010 de către Societatea Americană de Cancer și publicat În Jurnalul american de Epidemiologie a demonstrat că statul pe scaun ucide. „Sunt mai mulți factori care ne-au dus la acest rezultat”, declara la acea vreme doctorul Alpa Patel, coordonarorul studiului. Acesta și echipa lui au urmărit timp de 13 ani evoluția medicală a peste o sută de mii de pacienți, care nu avuseseră în familie cazuri de cancer, atacuri de cord sau boli de plămâni. Concluzia a fost că persoanele care au stat în șezut mai mult de șase ore pe zi au înregistrat un risc de mortalitate cu 37% mai mare, decât cei care au stat doar trei ore pe zi. Iar bolile cardiovasculare au fost printre primele cauze de deces.

Pacienții sedentari s-au dovedit chiar mai vulnerabili în fața morții. Atât bărbații, cât și femeile care au stat mult pe scaun, dar nici nu au făcut alte activități fizice precum o banală plimbare, și-au scurtat durata de viață cu 94%, respectiv 48%.

 Mișcare cel puțin o dată pe oră!

Cercetătorii s-au pus de acord ca recomandările medicilor ar trebui să se concentreze nu doar pe creșterea activităților fizice, ci și pe reducerea timpului petrecut stând pur și simplu. „Nu este nevoie să ne transformăm biroul în sală de forță. Este de ajuns să ne ridicăm și să ne mișcăm măcar o dată pe oră, să nu rămânem înțepeniți pe scaun. Este musai nevoie să relaxăm ligamentele solicitate. Iar cine are timp să facă și sport, cu atât mai bine”, este sfatul medicului Călin Ciubotaru.

 De la kilograme în plus la hernie de disc și hemoroizi

Pe lângă faptul că scurtează viața, obiceiul statului pe șezut deteriorează vizibil calitatea anilor pe care-I mai avem. ,,Mecanismul este simplu. Statul în șezut înseamnă automat că toată energia luată din mâncare, toate glucidele și grăsimile nu mai ajung să fie consumate în mod natural, prin mișcare. și ne trezim cu diabet sau obezitate”, explică medicul de familie. Printre daunele cauzate de sedentarism se numără și îngroșarea arterelor sangvine, calea sigură spre infarct sau accident cerebral. Postura și structura scaunului sunt alți factori-cheie în bolile leneșului. ,,Venele sunt practic strangulate dacă scaunul este prea înalt și-ți atârnă picioarele. Sângele nu mai circulă cum trebuie în vene. Încet-încet, apar și varicele. În plus, este de preferat să stăm cât mai drepți, nu cocoșați și aplecați cu capul în hârtii,” mai arată medicul Călin Ciubotaru.

Problemele coloanei vertebrale include tulburări de statică vertebrală, precum scolioza (curbarea coloanei în forma literei S), dar și afecțiuni extrem de dureroase precum hernia de disc și spondiloza. Boli care, deși vin la pachet cu meseriile de birou, nu mai pot fi încadratae ca boli profesionale. ,,Afecțiunile declanșate de munca la birou sunt, de regulă, subdiagnosticate și nu pot fi 100% încadratae ca boli profesionale. Mulți oameni continuă să petreacă multe ore în fața calculatorului sau pe canapea, uitându-se la televizor. Și atunci îți pui întrebarea dacă nu comportamentul unui om din afara serviciului a dus la apariția unor astfel de probleme”, spune Sofia Dumitrescu, specialist în medicina muncii.

Hemoroizii mai frecvenți după 50 de ani

De departe, cea mai deranjantă consecință a statului în șezut este apariția hemoroizilor, care afectează jumătate dintre românii trecuți de 50 de ani. Concret, presiunea exercitată de propria greutate face ca venele din interiorul rectului să se inflameze. Pe lângă unguentele și trtamentele clasice recomandate de medici, un remediu simplu este și folosirea unei perne moi drept suport. Totuși, specialiștii spun că persoanele care au dietă bogată în fibre și se hidratează în mod corect sunt mai puțin predispuse la această afecțiune.

Cum îți dai seama că ochii sunt obosiți

Dacă efectele negative ale sedentarismului se răsfrâng în mod direct asupra articulațiilor sau inimii, ochii pot fi catalogați drept victime colaterale.

Două ore neîntrerupte în fața calculatorului sunt încadrate de specialiști ca suprasolicitarea oculară, după acest interval instalându-se un disconfort imposibil de ignorat. ,,După 4-6 ore pot apărea una sau mai multe senzații neplăcute: înroșirea ochilor, înțepături în zona ochilor, senzația de nisip sub pleoape, mâncărimi, vedere ușor încețoșată, senzația că literele se amestecă su că rândurile sunt instabile”, detaliază oftalmologul Dana Boiciuc.

Mai grav este că și persoanele deja purtătoare de ochelari pot fi afectate de programul prelungit în fața calculatorului. ,,La majoritatea celor care lucrează peste 3 ore pe zi, apare un nivel de miopozare, zilnic. Cei sănătoși au nevoie de ochelaricu minus, iar cei care poartă deja ochelari cu minus, observăm o mărire de dioptrie. Cea mai mare evoluție a dioptriilor am văzut-o la o pacientă care în 5 ani a ajuns de la vederea perfectă la -3”, mai spune oftalmologul.

 Regula de 10 care protejează vederea

Prevenția bolilor de ochi este dominată de ,,Regula lui 10”. ,,La fiecare 10 minute ia-ți ochii de pe monitor și, timp de 10 secunde privește la ceva aflat la 10 metri. În acest fel îți flexezi mușchii responsabili cu acomodarea și împiedici apariția așa-numitului spasm acomodativ. Studiile arată că aceste pauze nu afectează productivitatea, ba dimpotrivă”, arată specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel