Sari la conținut

Stadiile cancerului de colon. Când este nevoie de intervenţie chirurgicală

cancer de colon
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de colon

La nivel global, acest tip de afecţiune oncologică este a treia ca frecvență în rândul bărbaților și a doua la femei. În România, boala este pe locul secund ca frecvență într-un clasament al principalelor tipuri de cancer.

Printre factorii de risc ai cancerului de colon, se numără obezitatea, sedentarismul, moștenirea genetică, fumatul, excesul de alcool, dietele bogate în alimente hipercalorice și grăsimi, fără fibre.

Simptome alarmante

  • Tulburări de tranzit intestinal (diaree sau constipaţie)
  • Crampe sau dureri abdominal
  • Senzaţie de balonare
  • Prezenţa sângelui în scaun şi sângerare rectală
  • Apatie şi oboseală, ca urmare a anemiei
  • Scădere semnificativă în greutate.

Când este nevoie de intervenţie chirurgicală

Medicii spun că acest tip de cancer se poate trata cu succes prin chirurgie dacă este depistat într-un stadiu incipient.

Condiția este ca orice persoană cu vârsta peste 45 de ani să meargă regulat la medic și să facă anumite investigații, precum cele de fecale sau colonoscopia, la recomandarea specialistului gastroenterolog, care poate detecta tumorile canceroase.

transplant de organe
Sursa foto: 123rf.com.

“La pacienții care sunt depistați cu tumori rectale sau colonice cu dimensiuni mai mici se poate face o chirurgie de rezecție, prin care se îndepărtează tumora, minimum 12 ganglioni pentru anatomopatologie, și se restabilește continuitatea prin anastomoza digestivă între cele două structuri rămase.

Există și acești pacienți la care poți să faci cu mare succes intervenții chirurgicale minim invazive laparoscopice după care se recuperează mult mai rapid, ei revenind mult mai devreme în activitatea profesională și în familie.

În funcție de stadializarea post-chirurgicală, pacientul este îndrumat către un tratament adecvat condus de către specialistul oncolog, la fel, cu mari șanse de vindecare. Operațiile de cancer de colon, rect, în stadiile 1, 2 și chiar 3 sunt succese terapeutice”, explică medicul Ștefan Tucă.

Potrivit specialistului, un pacient operat pentru cancer de colon trebuie să meargă la control medical din 6 în 6 luni pentru monitorizarea stării de sănătate. Evaluarea poate să includă colonoscopii, tomografii și alte tipuri de investigații.

La ora actuală, multe dintre cancerele colorectale pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos, fără fumat, alcool și cu diete bogate în legume și fructe.

Stadiile cancerului de colon

1. Stadiul 0, cunoscut şi sub denumirea de carcinom in situ, este depistat în fazp incipentă, fiind localizat la nivelul mucoasei;

2.  Stadiul I – cancerul invadează submucoasa sau stratul muscular;

3. Stadiul IIA – cancerul invadează stratul muscular, până în ţesuturile invecinate din spaţiul intraperitoneal;

4. Stadiul IIB – tumora invadează organe sau structuri din spaţiul intraperitoneal;

5. Stadiul IIIA – cancerul invadează stratul muscular şi se răspândeşte la 1-3 ganglioni limfatici;

6. Stadiul IIIB – cancerul invadează peritoneul visceral sau organele învecinate şi se răspândeşte la 1-3 ganglioni limfatici;

7. Stadiul IIIC – tumora se răspândeşte la 4 sau mai multi ganglioni limfatici;

8. Stadiul IV, cunoscut şi sub denumirea de cancer avansat – tumora se răspândeşte la organe îndepărtate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel