Sari la conținut

Spune „nu” dietelor! Nutriția ”BLÂNDĂ”, finalul alimentației intuitive

Dieta
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

Spune „nu” dietelor! „Nutriția blândă înseamnă să-i oferiți corpului nutrienții de care are nevoie fără a vă restricționa sau microgestiona aportul alimentar și, în același timp, să mâncați alimente care să vă pară gustoase și satisfăcătoare”, spune un specialist în tulburări de alimentație.

Nutriția ”BLÂNDĂ”, principiul final al alimentației intuitive

Când unii oameni aud termenul „alimentație intuitivă”, își imaginează mitul trăsnit că aceasta înseamnă să mănânci pizza și prăjituri toată ziua. Iar pentru unii oameni care încep călătoria lor în alimentația intuitivă, mesele pot arăta așa (ceea ce este în regulă!), mai ales dacă s-au privat de aceste alimente.
Cu toate acestea, nu este chiar asta ceea ce înseamnă alimentația intuitivă.

Pe scurt, este un mod de a mânca care acordă atenție la ceea ce corpul tău – nu societatea – îți spune că are nevoie și vrea. Spune „nu” unor lucruri precum dietele, rușinarea pentru că mănânci anumite alimente, folosirea alimentelor ca unică abilitate de adaptare sau mâncatul a ceea ce și cât de mult crezi că „ar trebui” să mănânci.

Creat de dieteticienii Evelyn Tribole și Elyse Resch, alimentația intuitivă este un cadru bazat pe dovezi care include greutatea. Este o modalitate de a respecta și de a avea încredere în corpul tău.

Atunci când vă permiteți să mâncați intuitiv, veți descoperi probabil că nu mai doriți un singur tip de mâncare toată ziua sau că, de fapt, vă simțiți bine fără desert la această masă anume, pentru că nu mai este interzis.

Mâncatul intuitiv te ajută să devii mai puțin obsedat de mâncare, astfel încât să poți trăi o viață mai plină. Potrivit unei compilații de 24 de studii, alimentația intuitivă este asociată cu mai puține tulburări alimentare, cu o imagine corporală îmbunătățită, cu o mai bună funcționare emoțională și multe altele.

Provocarea „poliției alimentare”

Când o descompui, alimentația intuitivă are 10 principii de bază. Aceste principii includ respingerea mentalității de dietă, onorarea foamei, împăcarea cu mâncarea, provocarea „poliției alimentare”, respectarea sațiozității, descoperirea factorului de satisfacție, onorarea sentimentelor fără a folosi mâncarea, respectarea corpului, exerciții fizice în moduri care vă plac și care vă fac să vă simțiți bine și – ați ghicit – onorarea sănătății prin „alimentația blândă”.

Vă întrebați ce înseamnă ultima? Doi dieteticieni anti-diabet sunt aici pentru a vă oferi mai multe detalii și sfaturi despre cum să o puneți în aplicare.

Ce înseamnă „nutriție blândă”?

„Nutriția blândă înseamnă să-i oferiți corpului dumneavoastră nutrienții de care are nevoie fără a vă restricționa sau microgestiona aportul alimentar și, în același timp, să mâncați alimente care să vă pară gustoase și satisfăcătoare”, spune Christine Byrne, dietetician, specializat în tulburări de alimentație.

Nu trebuie să fii super rigid

Pe scurt, totul ține de flexibilitate: „Contrar a ceea ce mulți oameni au fost îndemnați să creadă, nu trebuie să fii super rigid și controlat în ceea ce privește ceea ce mănânci pentru a-i oferi corpului tău nutrienții de care are nevoie în cantitățile de care are nevoie”, spune Byrne.

„Nutriția blândă este ultimul principiu al alimentației intuitive cu un motiv”, spune Byrne.

De aceea, este important să rețineți că nutriția blândă nu este obiectivul principal al alimentației intuitive.

„Cu toții suntem bombardați cu mesaje de diete minune, fie că vin de la prieteni, familie, mass-media sau profesioniști din domeniul sănătății”, spune Anna Lutz, dietetician.

Nouă principii

„Celelalte nouă principii ne ajută să ne concentrăm pe îndepărtarea de cultura dietei. Abia atunci putem folosi știința nutriției într-un mod hrănitor și grijuliu pentru noi înșine.”, explică specialisul în nutriție, potrivit wellandgood.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel