Antrenorul James Duigan, celebru in randul starurilor pentru felul in care reuseste sa le mentina in forma pe dive precum Elle Macpherson sau Rosie Huntington-Whiteley, sustine ca nu exista o metoda general valabila pentru a obtine un adbomen plat si ca exercitiile trebuie adaptate in functie de tipul de burtica pe care o avem. Duigan a identificat 5 tipuri, pentru fiecare dintre ele fiind necesara o abordare diferita.
Burta dubla
Este acea burta foarte generoasa pe care o intalnim la persoanele cu exces mare de greutate. Grasimea, care este moale, s-a instalat pe toata talia, dar si pe coapse, posterior. Din fericire, este cel mai usor de indepartat pentru ca este provocata de obiceiurile proaste. Daca ai o “roata de rezerva” inseamna ca duci o viata sedentara si esti dependenta emotional de dulciuri si alti carbohidrati
Cum scapi de burta
1. Renunta la alcool complet.
2. Schimba-ti dieta – mananca legume, fructe, carne slaba, peste, totul gatit cat mai natural. Nu trebuie sa-ti numeri fiecare calorie, ci doar sa mananci curat si dietetic.
3. Nu uita sa faci miscare cat mai multa.
4. Cand ai nevoie de o consolare sau o metoda de relaxare cauta alte modalitati decat mancatul.
Burtica de stres
Grasimea se afla in special in zona buricului, mai putin pe laterale. Este tipica persoanelor perfectioniste, anxioase, care isi fac multe griji si sunt ocupate: sar peste mese, mananca fast food. Acestea au si probleme digestive, de pilda sindromul colonului iritabil, constipatie sau balonare, care fac burtica si mai mare. La atingere, abdomenul este mai degraba tare.
Cum scapi de burta
1. Dormi pe saturate – lipsa de somn iti afecteaza sistemul hormonal, inclusiv acei hormoni care regleaza pofta de mancare.
2. Gaseste o modalitate de a combate stresul.
3. Fa sport, dar nu in exces – exercitiile istovitoare te streseaza si mai mult.
4. Consuma alimente bogate in magneziu, care au efect antistres – legume cu frunze verzi, nuci, alune.
5. Ceaiurile, yoga si exercitiile de stretching te ajuta sa te relaxezi.
Burta lasata
Mergi la sala, mananci sanatos si totusi nu scapi de un colacel situat in partea de jos a abdomenului – e destul de mic, dar indeajuns demare incat sa se vada. Probabil ca esti o femeie foarte ocupata si chiar daca ai grija de tine, ai intrat intr-o rutina care nu solicita corpul indeajuns de mult incat sa te scape de burtica. Prea multe abdomene executate incorect iti suprasolicita muschii spatelui si iti strica postura – ajungi sa ai o pozitie gresita cu spatele curbat in interior si abdomenul in fata.
Cum scapi de burta
1. Consuma multe fibre si alimente usor de digerat ca sa eviti problemele digestive.
2. Bea multa apa si mananca alimente cu rol antiinflamator – cele care contin grasimi omega 3.
3. Cauta sa executi abdomenele cat mai corect.
4. Schimba programul de exercitii pe care il faci.
Burta de mamica
Ai nascut cel mult acum cativa ani si nu prea ai timp pentru tine. Ai inceput rapid un program de exercitii ca sa scapi de burta si faptul ca nu dispare te streseaza. Acest stres nu te lasa sa slabesti cum trebuie si asa intri intr-un cerc vicios.
Cum scapi de burta
1. Daca ai nascut de curand, asteapta 2-3 luni inainte sa incepi exercitiile.
2. Grasimile bune din peste te ajuta sa arzi grasimea corporala. Daca nu poti manca peste zilnic, ia un supliment cu ulei de peste.
3. Include in dieta si alte tipuri de grasimi bune – din nuci, alune, seminte de in si ulei de masline extravirgin.
4. Intareste muschii planseului pelvin prin exercitii Keggel – sunt mai mult decat necesare dupa nastere.
5. Chiar daca esti mamica, ai grija si de tine si in special odihneste-te suficient.
Burtica balonata
Esti slaba in rest, dar burtica iti face probleme. Desi dimineata este plata, spre dupa-amiaza incepe sa creasca din cauza balonarii. Cel mai probabil suferi de o intoleranta alimentara nedescoperita sau digestia ta este lenta din cauza dietei gresite.
Cum scapi de burta
1. Incearca sa descoperi ce alimente iti provoaca balonare. Poate fi vorba de gluten (fainoase), lactate etc. De pilda pentru a vedea daca ai intoleranta la gluten scoate toate fainoasele din dieta timp de o saptamana si observa efectele. Daca nu se intampla nimic, elimina lactatele si tot asa.
2. Incearca o dieta cu multe legume, fructe, peste si carne slaba.
3. Ca sa ai o digestie mai buna ia un mic dejun bogat, iar seara o cina foarte usoara. Mesteca bine si bea multa apa pe parcursul zilei.
4. Dupa fiecare masa, fa o plimbare usoara.
5. Incearca un supliment cu prebiotice si probiotice.
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…