Ce îți dorești să te faci când vei fi mare? Iată o întrebare pe care toți am primit-o atunci când eram mici și la care am răspuns ghidați de lucrurile care ne-au stârnit interesul la acel moment. Dezvoltarea vocațională la copii reprezintă însă suma tuturor elementelor la care suntem expuși în copilărie: modele parentale și sociale, activități și jocuri. Psihologul Yolanda Crețescu ne învață cum să descoperim potențialul copiilor noștri și cum să îl stimulăm, astfel încât să dezvoltăm din copilul creativ un adult responsabil, aflat în consonanță cu cele trei elemente importante din viața sa: sinele, familia și viața profesională.
“Modelele pe care le avem în copilărie și la care suntem expuși dictează, de fiecare dată, abc-ul vocațional, structura de personalitate și tiparul comportamental. Odată ce suntem expuși de mici unor profesii din perspectiva acțiunilor adulților, ne vom canaliza sau vom alege să reținem în viață acele aptitudini și atitudini față de muncă. Dacă avem un părinte care este obosit, preocupat, stresat, chinuit de munca lui, atunci copilul nu-și va lua nici meseria ca model, nici abilitățile sau aptitudinile pe care acel părinte le exersează în exces. Și asta deoarece copii își culeg modele din experiențe pozitive. În schimb, dacă își va percepe părinții echilibrați, relaxați și liniștiți în raport cu locul de muncă, atunci copiii își vor dori să fie ca mama și ca tata”, afirmă Yolanda Crețescu, psiholog.
Pe lângă aceste modele, există și anumiți stimuli care îi vor încuraja pe copii să își descopere potențialul și să îl fructifice, sub coordonarea și supravegherea parinților și a unui personal specializat în acest sens. Yolanda Crețescu afirmă că orientarea vocațională, care presupune conturarea unor abilități, poate începe de la vârsta de 2 ani, odată cu conștientizarea propriei indentități, și până la vârsta de 10 ani. Iată ce îi sfătuiește pe părinți!
Ce să faci și ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea vocațională armonioasă a copilului tău:
Spune-mi ce aptitudini are copilul tău, ca să-ți spun ce meserie va avea
Astfel, dacă ai ținut cont de sfaturile psihologului și ai încurajat orientarea și dezvoltarea vocațională a copilului, poți să estimezi, în funcție de aptitudinile dobândite ale celui mic, ce meserie ar fi potrivită în viața de adult. Iată câteva tipare sugerate de psihologul Yolanda Crețescu:
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…