Din cuprinsul articolului
Depresia (cunoscută și sub numele de depresie majoră, tulburare depresivă majoră sau depresie clinică) este o tulburare de dispoziție comună, dar gravă. Aceasta provoacă simptome severe care afectează modul în care o persoană se simte, gândește și se ocupă de activitățile zilnice, cum ar fi somnul, mâncarea sau munca.
Pentru a fi diagnosticat cu depresie, simptomele trebuie să fie prezente timp de cel puțin 2 săptămâni.
Dacă te confrunți cu depresia, este important să știi că nu ești singur și că există ajutor disponibil. În această călătorie, sprijinul poate veni din diverse surse: prieteni, familie, profesioniști în domeniul sănătății mintale și resurse comunitare.
Este şi cazul oraşului Constanţa acolo unde, încă de anul trecut, a fost iniţiat un program numit STOP DEPRESIA, însă acesta nu a fost aplicat.
Potrivit programului, persoanele care suferă de depresie urmau să primească 3.000 de lei, sprijin financiar pentru tratarea afecțiunii.
Sprijinul financiar se acordă o singură dată şi este folosit exclusiv la plata psihoterapiei necesare pentru tratarea depresiei, oferită în cabinete acreditate de Colegiul Psihologilor din România.
46 de persoane au solicitat sprijin financiar pentru depresie
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială din Constanța, un număr de 46 de persoane au solicitat acest sprijin, însă nu este clar când vor primi banii, mai ales că există un dosar pe rolul instanțelor de judecată, prin care se solicită anularea hotărârilor adoptate pentru acest program în luna ianuarie 2023, notează focuspress.ro.
Condiții necesare pentru acordarea sprijinului financiar
- să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului Constanta de cel puțin 1 an,
- să fie diagnosticată cu depresie, în baza unei scrisori medicale eliberate de către un medic specialist,
- venitul net pe membru de familie (sau persoană singură) să fie, în ultima lună, sub 5.000 de lei,
să depună cererea pentru acordarea sprijinului financiar.
Programul „Stop depresia. Împreună pentru o comunitate sănătoasă” privind sprijinirea persoanelor diagnosticate cu depresie poate fi consultat AICI.