Din cuprinsul articolului
Spray nazal anti-covid. Un spray nazal care oferă protecție împotriva infecției cu Covid-19, timp de până la 48 de ore, ar putea fi disponibil în curând, în Marea Britanie.
Două substanțe deja aprobate pentru uz uman au fost combinate pentru a dezvolta spray-ul, iar studiile de laborator arată că inhibă capacitatea coronavirusului de a se atașa de celulele umane.
Spray-ul este format din două ingrediente principale, numite caragenan și gellan, ambele fiind utilizate în știința alimentelor ca agenți de îngroșare.
Cum ingredientele sunt deja aprobate pentru uz uman, dezvoltatorii spun că produsul este gata de utilizare de îndată ce obțin aprobarea de la autorități.
Autorul principal al lucrării, Dr. Richard Moakes, a declarat: „Acest spray este făcut din produse ușor accesibile, care sunt deja utilizate în produsele alimentare și în medicamente și am integrat intenționat aceste condiții în procesul nostru de proiectare.
„Cu partenerii potriviți, am putea începe producția în masă în câteva săptămâni.”
Componenta gellan permite administrarea sprayului ca o pulbere fină și acoperă în întregime interiorul nasului. Dacă spray-ul intră în contact cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, îl elimină din mucoasa nazală.
Cercetătorii care au realizat acest produs, la Universitatea din Birmingham, spun că spray-ul ar putea fi deosebit de util în situații de risc ridicat, cum ar fi în cazul personalului medical, al echipajelor de zbor și chiar în sălile de cursuri.
În situațiile în care riscul de transmitere este mare, oamenii de știință recomandă utilizarea spray-ului alături de măsuri preexistente, cum ar fi distanțarea socială și măștile de protecție.
„Produse ca acestea nu înlocuiesc măsurilele existente de protecție, cum ar fi purtarea măștii și spălarea mâinilor, care vor continua să fie vitale pentru prevenirea răspândirii virusului”, adaugă dr. Moakes.
„Ce va face acest spray, totuși, este să adăuge încă o măsură de protecție pentru a preveni și a încetini răspândirea virusului.”
Alți oameni de știință sunt totuși rezervați în privința eficacității acestui produs.
Simon Clarke, profesor asociat de Microbiologie Celulară la Universitatea din Reading, a declarat pentru The Times: „Ar putea avea o oarecare utilitate, dar asta ar presupune că virusul intră în organism doar prin nas”.
Rezultatele cercetării sunt dispobibile pe aici.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…