Sari la conținut

Categoria de sporuri care îți asigură o pensie mai mare, de la 1 septembrie. Toții românii ar trebui să verifice dacă le-au avut

pensie anticipata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În anul 2024, reformele privind recalcularea pensiilor atrag atenția asupra includerii bonusurilor în procesul de recalculare. Descoperiți cum se reflectă munca  în ture de noapte asupra pensiei dumneavoastră și ce înseamnă aceste schimbări pentru veniturile viitoare.

Ce sporuri și indemnizații contribuie la creșterea pensiei?

Nu sunt luate în considerare toate sporurile și indemnizațiile în recalcularea pensiilor, conform noului sistem. Recalcularea se aplică veniturilor dobândite înainte de 2001, iar pentru a obține o majorare a pensiei începând din toamnă, cetățenii români trebuie să prezinte toate documentele necesare.

Unii dintre aceștia pot beneficia și de ajustări minore în recalculare, subliniază publicația Capital.

Sporurile luate în calcul:

  • Sporul de vechime în muncă
  • Sporul pentru munca în condiții deosebite
  • Sporul pentru munca în timpul nopții
  • Indemnizația pentru funcții de conducere (profesori, conferențiari, lectori)
  • Indemnizațiile și alte plăți pentru activități suplimentare
  • Sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare
  • Sporul pentru condiții grele de muncă
  • Premiile anuale și recunoașterile pentru realizări deosebite
  • Recompensele specifice, acordate în anumite sectoare de activitate

Simona Bucura Oprescu: Asta a creat o mare frustrare pensionarilor

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv

Simona Bucura Oprescu a fost întrebată dacă la a doua recalculare după 1 septembrie 2024, care include luarea în considerare a sporurilor și primelor, se prevede recalcularea doar până în anul 2001.

„Se iau în calcul. Deci, important e ca telespectatorii noștri să rețină că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care aceștia le-au avut, de care până acum nu se ținea cont motiv pentru care au existat numeroase procese în instanță și acest lucru a creat o mare nemulțumire a pensionarilor, fiindcă interpretarea aceluiași cadru legal dată de instanțe a fost neunitară și existau județe în care pentru sporurile nepermanente pensionarii câștigau în instanță, existau județe în care pensionarii pierdeau în instanță.

Asta a creat o mare frustrare pensionarilor. Este vorba despre sporurile nepermanente obținute, avute și înainte de 2001 și după 2001.

Diferența este că după 2001 pensionarii nu mai trebuie să aducă documente, sporurile dânșilor vor fi valorificate dacă pentru acestea s-au datorat contribuții de asigurări sociale în baza declarației 112 pe care angajatorii o depun la ANAF”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel