Sari la conținut

Spondiloza: tratamentul minim invaziv care blochează durerea de spate și de articulații

Tratament pentru spondiloză, minim invaziv. Medicii te sfătuiesc să îl încerci înainte să ajungi la operație. Durerile de spate sunt printre cele mai des întâlnite simptome, mai ales în era serviciului la birou, a timpului petrecut pe smartphone și a sedentarității.

Una dintre cauzele durerilor de spate este spondiloza, care se referă la degradarea coloanei vertebrale și poate influența negativ, în mod considerabil, viața celor afectați.

Spondiloza este un termen umbrelă care acoperă toate tipurile de degradare a coloanei vertebrale, indiferent de cauza acesteia. Astfel, fie că e din cauze genetice, fie că vertebrele tale s-au ’’tocit” din cauza greutății, toate aceste afecțiuni sunt încadrate în sectorul spondilozei. Există, totodată, mai multe tipuri.

Tipuri de spondiloză

  • Spondiloza toracică – se caracterizează prin durere în zonele superioare și medii ale spatelui și ne oferă acel sentiment de ’’înțepenit” atunci când vrem să ne dăm jos din pat. Rigiditatea duce și la durere atunci când pacientul încearcă să se întindă sau să se răsucească.
  • Spondiloza cervicală – afecțiune deseori cauzată de poziția pe care o avem la birou sau de poziția gâtului atunci când petrecem timp pe smartphone. Provoacă dureri de ceafă, gât, umeri, iar senzația se poate întinde pe brațe și piept. Durerea vine deseori însoțită de furnicături și slăbiciune musculară.
  • Spondiloza lombară – printre cele mai întâlnite tipuri. Aceasta poate afecta și mersul, deoarece se localizează în partea inferioară a spatelui, iar durerile puternice se pot extinde la bazin și șolduri, astfel restricționând pașii. Statul în picioare perioade lungi de timp, poziția incorectă la birou și chiar încălțămintea nepotrivită pot crește șansele dezvoltării acestei afecțiuni.

Cine este predispus să se confrunte cu spondiloza

Persoanele care au un stil de viață sedentar, fără activitate fizică, sunt mult mai predispuse să dezvolte spondiloză. Totodată, riscul crește odată cu vârsta: cei care trec de 40 de ani sunt mai vulnerabili în fața acestui diagnostic.

Bineînțeles, cum lipsa activității fizice este strâns legată și de greutate, persoanele supraponderale au șanse mai mari să facă spondiloză din cauza efortului suplimentar pe care îl depune coloana, iar greutatea în exces duce la degradarea timpurie a cartilagiilor, discurilor și tendoanelor. Poziția este și ea un factor: o postură incorectă la birou sau în viața de zi cu zi are efecte semnificative asupra coloanei.

Tratament pentru spondiloză

În funcție de severitatea spondilozei, există mai multe opțiuni de tratament. De cele mai multe ori, nu este necesară intervenția chirurgicală invazivă și se recurge la soluții simple, eficiente și rapide.

’’Sunt multe opțiuni minim invazive, cel mult cu puțină sedare, ce duc la prevenirea unor intervenții chirurgicale majore. Prin ceea ce facem noi, anulăm durerea, astfel încât pacientul să poată funcționa – fie prin ablație, prin radiofrecvență, fie prin criogenare. Terapia Durerii ne oferă o gamă largă de opțiuni de tratament minim invazive, care să schimbe viața pacienților.

Recomandarea mea către persoanele cu probleme de acest gen este să le testeze ȋnainte de a recurge la o intervenție chirurgicală, unde recuperarea este de durată, de multe ori dificilă și asociază riscurile nu mici ale unei interventii chirurgicale plus anestezice”, a declarat Dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie și Terapie Intensiva & Terapia Durerii.

Mai ales în cazul persoanelor supraponderale, vertebrele și discurile pot deveni teșite, iar spațiul și cartilagiile dintre ele să fie afectate. Nervii din zonă sunt astfel mereu atinși și transmit spre creier avertismente pe care noi le percepem drept durere. Ablația de ram median este una dintre cele mai bune soluții în acest caz: durerea articulară de coloană este blocată.

Printr-o procedură minim invazivă ce presupune o leziune termică a nervilor, mesajul de ’’durere” nu mai pleacă spre creier. Un alt aspect pozitiv este acela că efectele sunt pe termen lung, iar calitatea vieții pacienților crește semnificativ.

Foarte important este ca pacientul să nu se ’’culce pe o ureche’’ și să își asume schimbarea stilului de viață printr-un program de recuperare complex, de durată, pentru că numai așa poate preveni uzura și degenerarea ulterioară.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel