Din cuprinsul articolului
Splenomegalia reprezintă mărirea în volum a splinei peste dimensiunile considerate normale în funcţie de anumiţi parametri, precum vârstă, sex, greutate şi înălţime.
Splina este un organ esențial pentru sistemul imunitar și funcțiile corpului uman, având dimensiunea cât un pumn. Aceasta este situată anatomic în partea superioară a abdomenului, între coaste și diafragmă. Cu o greutate de aproximativ 200 de grame și o culoare închisă, are un rol crucial în menținerea unei imunități puternice și în procesul de detoxifiere a sângelui.
Potrivit specialiştilor, o splină cu aspect normal măsoară până la 12 cm lungime, iar dimensiunea de până la 20 cm indică instalarea splenomegaliei.
Splenomegalia poate fi diagnosticată clinic sau radiografic folosind ultrasunete, imagistică CT sau RMN. Medicii spun că poate fi o afecțiune tranzitorie din cauza unei boli acute sau poate fi din cauza unei patologii grave subiacente cronice. De menţionat că poate duce la durere la nivelul abdomenului, în special în timpul activităților fizice solicitante.
Astfel, aceasta poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, cum ar fi ciroza hepatică sau leucemia. Studiile au arătat că, de pildă, stadiul avansat al cirozei duce la hipertensiune portală care provoacă splenomegalie.
Alţi posibil factori de risc sunt:
– infectiile bacteriene: septicemia, febra tifoida si paratifoida, bruceloza, tuberculoza etc.
– bolile zise de sistem: lupus eritematos diseminat, sarcoidoza sau amiloidoza
– bolile hematologice: leucemie sau splenomegalie mieloida
– bolile parazitare ca paludismul;
– bolile virale: mononucleoza infectioasa
Se recomandă tratamentul specific bolii de care suferă pacientul cu splenomegalie pentru a preveni o posibilă ruptură, care poate provoca sângerări interne severe și care poate pune viața în pericol.
Funcția splinei este de a reglementa, produce, stoca și distruge celulele anormale din sânge. În splenomegalie, aceste funcții sunt afectate și numărul de celule circulante sangvine scade, cauzând anemie, infecții frecvente și tulburări de sângerare.
Cel mai frecvent simptom fizic asociat cu splenomegalia este disconfortul abdominal vag. Pacienții se pot plânge de durere în partea superioară stângă a abdomenului sau de durere referită la umărul stâng. Alte simptome ale splenomegaliei includ:
Din cauza creșterii volumului splinei pot apărea și alte simptome asociate precum:
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…