Categories: Ştiri sănătate

Spitalul groazei! Condițiile inumane în care sunt ținute persoanele care suferă de boli psihice

Peste 57.000 de persoane care suferă de tulburări psihice, precum depresie sau schizofrenie, au fost ținute încătușate în condiții mizere în Indonezia, cel puțin o dată în viață, potrivit unui raport emis de Human Rights Watch.

Dintre ei, se consideră că 18.000 continuă să fie supuși unor tratamente inumane chiar de către rudele lor, deși această practică a fost interzisă în 1977.

Potrivit credinței populare indoneziene, se consideră că persoanele ce suferă de boli psihice sunt posedate de diavol sau sunt un rezultat al spiritelor rele și al blestemelor, iar familiile lor sunt de părere că nu au nicio opțiune decât să le țină legate în spații izolate. Indiferent de gravitatea afecțiunii psihice de care suferă, bolnavii sunt ținuți în lanțuri în camere mult prea mici, murdare și, de cele mai multe ori, izolate complet de lumea de afară.

Cel mai șocant caz identificat de Humans Rights Watch (HRW) a fost cel al unei femei ținute închise de 15 ani, care urina, defeca și mânca în aceeași cameră în care era izolată.

Carika, o altă victimă a acestor abuzuri a stat patru ani închisă într-un țarc pentru capre, în spatele casei familiei ei, unde dormea, mânca și își făcea nevoile. Deși își implora zilnic familia să o dezlege, tânăra de 29 de ani și-a recăpătat libertatea cu ajutorul poliției, în urma unei campanii anti-pasung realizată de un jurnalist indonezian. Însă după ce a a fost eliberată, iadul a continuat. Carika a fost transferată la un spital de boli mintale unde a fost forțată să ia medicamente, a primit terapie cu electroșocuri și a fost violată de un alt pacient. ”Primeam electroșocuri pe frunte și tâmple, mă durea atât de tare. Eram conștientă și mă legau de pat când îmi aplicau tratamentul”, a povestit tânăra.

Asemenea tratamente sunt o rutină în centrele de îngrijire pentru persoanele cu boli psihice, potrivit HRW.

Ismaya, o tânără de 24 de ani a petrecut trei săptămâni într-un astfel de centru. ”Mă legau de mâini cu o lesă pentru câini și îmi puneau lanțuri la picioare. Eu încercam să scap, însă cu cât încercam mai tare, cu atât legăturile se strângeau mai mult. Nu mă dezlegau niciodată, nici dacă vroiam să merg la toaletă, oricât de mult aș fi implorat”, a adăugat Ismaya.

De vină pentru acest fenomen, numit Pasung, este lipsa educației în ceea ce privește sănătatea mintală și a unui sistem medical care să îi ajute pe pacienți să trăiască în condiții umane. Există doar un psihiatru la fiecare 300.000-400.000 de persoane și un număr total de 48 de spitale de psihiatrie la cele 17.000 de insule, locuite de 250 de milioane de oameni.

Recent Posts

Scandal de proporții la mormântul lui Prigoană. Adriana Bahmuțeanu urlă de durere: „Lăsați-mă să-mi plâng fostul soț”. A intervenit și poliția

Adriana Bahmuțeanu a fost implicată într-un scandal în Cimitirul Evanghelic Lutheran din București, la mormântul…

16 minute ago

Primul RMN de ultimă generație destinat copiilor, de la un spital public din Regiunea Vest, pus în funcțiune cu ajutorul fondurilor europene

Vești bune pentru părinții ai căror copii au nevoie de investigații imagistice medicale în Vestul…

o oră ago

În sfârșit, picioare netede și bine îngrijite: 5 remedii pentru călcâiele crăpate!

Te lupți cu călcâiele crăpate și pielea uscată de pe picioare? Ați dori să aveți…

2 ore ago

Atenție la produsele de post! Nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la acest aliment consumat de români

Grăsimile hidrogenate, cunoscute și ca grăsimi trans, sunt un ingredient frecvent întâlnit în produsele de…

2 ore ago

Citeste si: