Categories: Ştiri sănătate

Spitalul din România care va fi complet digitalizat în 2023: tablete la fiecare pat și un robot de mare precizie în farmacie

Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Năsăud va fi complet digitalizat, potrivit declarațiilor managerului unității medicale, Gabriel Lazany. Acesta a ținut să sublinieze încă de la început că această digitalizare a sistemului medical nu va duce la pierderea locurilor de muncă, sistemul find încă în deficit în ceea ce privește personalul.

Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 55.037.356,01 lei, iar durata de realizare este prevăzută pentru 15 luni.

Spitalul Județean Bistrița Năsăud va realiza această investiție în urma obținerii unei finanțări din fonduri europene nerambursabile, fiind inclus în formularul pentru depunerea solicitării de finanțare a obiectivului de investiții Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, aferent Țintei 377, Componenta 12 – Sănătate din anexa Deciziei de punere 5 în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României.

„Prin implementarea acestui proiect de digitalizare în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, se urmărește eficientizarea calității serviciilor medicale, asigurând îmbunătățirea comunicării și a colaborării medicilor, normalizarea datelor și a informațiilor medicale precum și controlul/centralizarea acestora, centrată în mod deosebit pe gestionarea eficientă a pacienților. Implementarea unui astfel de sistem asigură accesul în timp real la datele pacienților, formând în acest fel o conexiune constantă medic – pacient.

Mai mult decât atât, sistematizarea și controlul acestor informații, precum și realizarea unui call-center reprezintă un pas important către personalizarea tratamentelor pacienților în diverse afecțiuni, precum și eficientizarea asistenței medicale acordate pacienților.

Un astfel de sistem are ca rezultat îmbunătățirea comunicării dintre spitale precum și a schimbului de informații în timp real, fapte care conduc la creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților”, se arată în documentaţia proiectului.

Robot de mare precizie în farmacia spitalului

Cea mai spectaculoasă componentă este un robot care va funcționa la farmacia spitalului și va avea rolul de a pregăti tratamentul fiecărui pacient internat.

„Unul dintre cele mai spectaculoase lucruri pe care le-am prins în proiectul de digitalizare este digitalizarea farmaciei spitalului. Acolo avem prevăzut un robot, nu este niciunul în România, care pregătește tratamentul pentru fiecare pacient. Are loc unde se încarcă cu medicamentele, le ia, le decupează.

Lucrul bun este trasabilitatea pe care o ai. La noi dacă se dau două pastile pe secție și pastilele respective nu sunt luate din varii motive, se externează sau decedează, pastilele respective nu se mai pot folosi, ele se aruncă, se duc la incinerat.

În momentul în care vom avea trasabilitate, robotul respectiv trece lotul pe ele, termenul de valabilitate, astfel încât fiecare tabletă poate fi ulterior folosită, pentru că ea e sigilată și știi exact din ce lot provine și ce termen de valabilitate are”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, într-o conferință de presă.

Oamenii nu vor pleca din sistem, oamenii trebuie să vină în sistem

Potrivit acestuia, proiectul de digitalizare implică și o comunicare via Internet a tuturor echipamentelor medicale din saloanele pacienților. Tot ce vor transmite aparatele medicale se va înregistra în serverele spitalului. Și farmacia Secției de Oncologie de pe Strada Ghinzii, unde a funcționat Secția TBC, are un sistem robotizat pentru prepararea citostaticelor.

„Prin digitalizare nu ne dorim să facem un sistem de programare nou, un registru sau o pagina de Internet. Pentru noi digitalizarea e altceva. Digitalizarea nu va lăsa angajații din spital fără loc de muncă. Lucrurile trebuie să evolueze. Oamenii nu vor pleca din sistem, oamenii trebuie să vină în sistem”, a mai spus Lazany.

De asemenea, la Spitalul Județean de Urgență a mai fost implementat un alt sistem inedit, de transport al eprubetelor și medicamentelor, cu vacuum. Acesta este funcțional deja de la sfârșitul anului 2022.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: