Sari la conținut

Spitalele şi farmaciile din mai multe judeţe se confruntă cu o nouă criză a medicamentelor

medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

O nouă criză a medicamentelor afectează mai multe spitale şi farmacii din ţară, unde lipsesc pastile care tratează afecţiuni foarte importante.

Este vorba despre substanţele folosite pentru bolile de inimă, unele antibiotice, sau chiar cele oncologice. Criza este provocată, spun producătorii, de preţul mic pe care îl au aceste medicamente, care de multe ori nu acoperă costurile de producţie.

De pildă, în judeţul Mehedinţi situaţia este destul de critică, lipsind din stoc medicamente care tratează boli foarte grave, dar şi viroze de sezon. Schimbarea bruscă a tratamentului poate afecta şi mai mult situația unor pacienți, avertizează medicii.

„Pornind de la antibiotice, aici intră și suspensiile pentru copilașii, până la antitermice, apoi clasele de medicamente pentru cronici, produsele pentru tuberculoză, o serie de produse pentru hipertensiunea arterială, produsele de pe programe: cum ar fi produsele pentru cancer”, explică farmacista Adelina Stoican, potrivit rador.ro.

De asemenea, în farmaciile din judeţ lipseşte şi un medicament vital pentru terapia tuberculozei atât pentru copii, cât și pentru adulți. Multe farmacii au făcut liste de aşteptare, iar oamenii se plâng de proasta gestionare a stocurilor de medicamente esenţiale pentru populaţie.

Peste 3.000 de tratamente ieftine au dispărut de pe piața din România

Problema lipsei periodice de medicamente din România se explică şi prin faptul că ţara noastră are cel mai mic preț din Uniunea Europeană pentru acest tip de produse, fiind astfel preferată de producătorii autohtoni pentru exportul paralel.

„Cea de a doua cauză este că substanța activă se produce în piețele din Asia și ei nu au mai exportat la fel de mult, nu au mai produs la fel de mult, și prețul pe piață a substanței active a crescut, pe de altă parte noi nu avem producție internă de medicamente„, a mai declarat pentru RRA farmacista Adelina Stoican.

Potrivit statisticilor, peste 3.000 de tratamente foarte ieftine au dispărut de pe piața din România în ultimii ani, spun producatorii de medicamente generice și doar unele dintre ele au înlocuitori.

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj şi preşedintele Patronatului producăto­rilor de medicamente (PRIMER) atrage atenţia că unul dintre motivele care stă la baza dispariţiei medi­camentelor din ţară este taxa clawback. Aceasta este plătită la preţul de raft şi include şi adaosurile comerciale, accesul pe canalele de retail fiind condiţionat de discount-uri cerute companiilor care pun medicamente pe piaţă.

„O problemă este închiderea tuturor fabricilor de substanţe active şi excipienţi din ţară şi un deficit de fabrici care produc cele mai elementare materiale de ambalare, astfel încât toate materiile prime şi majoritatea materialelor se aduc din import”, afirmă Dragos Damian, potrivit ZF.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel