Aproximativ 65% grad de ocupare in spitalele private.
Datele facute publice de companiile care administreaza spitalele private ne arata faptul ca cele mai mari 21 de spitale private din tara au impreun, in 2014, peste 2200 de paturi, adica 2% din numarul total de paturi din Romania, avand un grad mediu de ocupare cuprins intre 30% si 85%. Cele mai multe paturi le are MedLife in 6 spitale, 545 paturi. Spitalul Oncofort, apartinand de GralMedical a avit un grad de ocupare de 85%, numarul de paturi crescand de la 60 la 120.
Un alt operator medical privat Regina Maria detine un numar de 269 de paturi in cele 4 spitale pe care le opereaza. Spitalul Sanador din Bucuresti afirma ca detine un numar de 402 paturi iar Medicover 122.
Conform Institutului National de Statistica se constata ca in Romania sunt 134 de spitale private, in care au fost internati 130.000 pcienti, cu durata medie de spitalizare de 4,9 zile. La nivel national avem 500 de spitale private si de stat si numarul de paturi depaseste 130.000.
Cele mai frecvente interventii realizate in aceste spitale private sunt cele de cezariana, hernie, chirurgie ginecologica, cardiologie si by pass-uri coronariene, micsorare a stomacului.
Conform consultantului Leorenzovici Laszlo, orice spital, indiferent ca este privat sau de stat, ar trebui sa tinteasca un grad de ocupare de 80% la acuti si 90% la cronici. Se poate accepta in grad in jurul cifrei de 70%, unde exista sezonalitate mare, de exemplu la bolile infectioase. Gradul de ocupare a paturilor arata in ce masura este utilizata capacitatea spitalului. Pragul de rentabilitate este este atins la peste 80% grad de ocupare.
Aceste date ne arata de ce, in ciuda salariilor mai mici oferite personalului medical in Romania, sumele platite de pacienti pentru serviciile medicale raman ridicate pentru banii pe care ii poate aloca pentru serviciile de sanatate privat pacientul roman. Lipsa unui sistem de asigurari de sanatate se adauga si el acestui dezechilibru din piata.