Dintre cele 67 de spitale care au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), în anul 2012, aproximativ 20 de unități sunt private. Operatorii MedLife, Sanador şi Regina Maria se numără printre cei care au cele mai mari contracte cu Casa. Toate au însă clienți care fac parte din clasa de mijloc și plătesc în continuare și asiguarea de sănătate publică, obligatorie în țara noastră. În plus, multe spitale private au dezvoltat servicii care sunt deficitare în spitalele publice, iar românii nu mai merg la privat doar pentru screening și operații estetice, ci și pentru intervenții complicate.
Dintre spitalele de stat, cel mai mare contract este cel al Institutului Fundeni (88 mil. lei), iar la privat, cel mai mare contract este cel al Spitalului Sanador (15,1 mil. lei). În total, pentru cele 67 de unități spitalicești bucureștene a fost alocat un buget de 1,057 miliarde de lei. Iată topul spitalelor private care au contracte cu Casa de Asigurări București.
1. Sanador- 15, 1 milioane de lei
Este operatorul privat cu cel mai mare contract cu CSAMB, însă e de menționat că are și cel mai mare număr de paturi, dotări de ultimă generație și o mare adresabilitate a pacienților. Centrul medical Sanador este deţinut de oamenii de afaceri Doris și Florin Andronescu. Patronii au declarat în presă că estimează pentru anul 2012 o cifră de afaceri de 25,6 milioane euro, în creştere cu aproape 60% faţă de nivelul din 2011.
În 2011, Sanador a deschis primul său spital privat din Piaţa Victoriei, o investiţie de 40 milioane euro ce urmează să fie amortizată în 10 ani. Unitatea spitalicească este una de top și cuprinde toate specialitățile medicale și chirurgicale, fiind singular, din acest punct de vedere, pe piața de profil din România.
MedLife a raportat o cifră de afaceri de 126 milioane lei aferenta primului semestru din 2012, în creștere cu 26% față de aceeași perioadă a anului trecut, când valoarea cifrei de afaceri a fost de cca 100 milioane lei.
Conducerea Medlife spune că decizia MS nu va afecta planul de business al Medlife, întrucât contractul cu CNAS reprezintă doar 4-5% din cifra de afaceri. „În 2012, MedLife a contractat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o sumă foarte mică raportată la cifra de afaceri şi, de aceea, compania noastră va fi mai puţin afectată de aplicarea unei asemenea măsuri. Vrem să asigurăm toţi clientii MedLife de faptul că. indiferent de implementarea unei asemenea masuri, preturile vor ramane nemodificate în toate unitatile noastre teritoriale, si dupa data de 1 martie 2013” a declarat Mihai Marcu, preşedinte MedLife.
Acesta cere ca, în cazul în care, totuşi, se va decide continuarea finanţării spitalelor private din fonduri publice, „este important ca alocarea să se facă pe baze transparente şi clare în toate judeţele ţării cât şi în Bucureşti”.
3. Centrul Medical Unirea (în prezent, Rețeaua de Sănătate Regina Maria)- 1,5 milioane de lei
În prezent, Rețeaua Regina Maria este formata din cinci spitale (incluzand doua maternitati) și 18 policlinici. În toamnă, a lansat oficial primul spital privat din România dedicat sănătății femeilor si copiilor. Reprezentand o investitie de 7 milioane de euro, Spitalul Baneasa este o constructie de tip greenfield care se intinde pe o suprafata construita de 7.000 metri patrati.
Spitalul include patru săli de operație (obstetrica-ginecologie si pediatrie), două săli de nastere, dintre care una cu posibilitatea nasterii in apa, 100 de paturi pentru mame sau copii si un etaj VIP. Noua unitate dispune si de servicii de anestezie si terapie intensiva, camere de garda 24/24h, ambulanta, punct de transfuzie si laborator de analize.
Medicul cardiolog Wargha Enayati este fondatorul Rețelei private de sănătate REGINA MARIA. Începând cu anul 1995, a fondat Centrul Medical Unirea care, prin fuziunea cu Euroclinic la începutul anului 2011, a devenit Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, cea mai mare rețea privată de sănătate din România.
4. Spitalul Delta- 1,1 milioane de lei
Spitalul Delta a fost lansat în 2011, iar investiția totală se ridică la 13 milioane de euro. Are o capacitate de 55 de paturi în rezerve de lux, patru săli de operaţie, 24 de cabinete de specialitate. De asemenea, Delta deține singurul Centru de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii din Europa de Est, dar şi cu un centru unde medici străini vin să facă operaţii rare. Tot aici se fac și operații de cardiologie revoluționare, cum ar fi cea de denervare arterelor renale, pentru scăderea tensiunii arteriale.
La conducerea spitalului sunt doi chirurgi renumiţi, soţ şi soţie, Cătălin Copăescu şi Alina Ambrozie, iar restul acţionarilor (Dana Jianu, Ştefan Jianu, Daniela Godoroja, Mihai Godoroja, Anca Copăescu) sunt în marea lor marea lor majoritate medici.
Directorul Spitalului Delta, medicul Cătălin Copăescu, și-a exprimat poziția față de măsurile anunțate de ministrul Săntății. El susține că, deși măsura anunțată de ministrul Sănătății este discriminatorie, ea nu va influența major planul de business al unității pe care o conduce. „Măsura nu va influența major business plan-ul. Contribuția fondurilor publice de asigurări este minoră- 3-6% din buget. Totuși, o bună parte dintre investitorii care se bazează majoritar pe aceste contribuții vor avea de suferit și probabil nu vor putea depăși criza la care vor fi expuși”.
Soluția nu este scoaterea din joc a spitalelor private, ci mai degrabă „introducerea unui management privat în spitalele publice, acolo unde se utilizează cea mai mare parte a fondurilor vizate de această măsură”, mai spune Copăescu. Reacția vine după ce oficiali din MS au insinuat că spitalele publice nu merg bine din cauză că fondurile Casei sunt căpușate de operatorii privați. Mai mult, procentul de 10%, reprezentând banii către spitalele private din totalul sumelor alocate serviciilor spitalicești- este unul exagerat, susțin la unison mai managerii de spitale particulare.
5. Spitalul Euroclinic- 1 milion de lei
6. Euromedic- 0,9 milioane de lei
Euromedic face parte din grupul Euromedic International, un mare investitor și operator în cadrul parteneriatelor public-privat în domeniul sănătății din Europa. Prin cele 200 de centre medicale de diagnostic imagistic de înaltă performanță, compania furnizeaza centre de dializa, laboratoare de analiza și laboratoare si centre de tratament al cancerului, cu ajutorul unei tehnologii avansate.
7. Spitalul West Eye- 0,3 milioane de lei
Spitalul a fost inaugurat în 2012, d eun grup de investitori turci, fiind primul spital privat de profil din România. Grupul mai deține cinci spitale în Turcia şi unul în Irak. La West Eye se găseşte primul Intralase + Star S4 IR din România, aparat ce foloseşte cea mai avansată tehnologie laser.
8. Medicover- 0,2 milioane de lei
România este este a doua țară, dupa Polonia, care a trezit interesul investitorului suedez Medicover. În anul 1997, Medicover a inaugurat primul centru medical, începând să furnizeze și abonamente specifice pentru angajatii companiilor partenere. Operatorul suedez de servicii medicale private Medicover a inaugurat recent un spital în Bucureşti, primul din acest an de pe piașa serviciilor medicale, care a presupus investiţii de peste 20 mil. Euro. Pe termen lung, are însă potenţialul de a genera pe termen lung venituri de 15 mil. euro.
Prognoza companiei pentru anul 2012 este că unitatea va genera venituri de 4 mil. Euro. Grupul Medicover cuprinde în România compania cu acest nume (care operează spitalul, dar şi 11 clinici în Bucureşti şi în ţară) şi laboratoarele Synevo. Pentru acest an, grupul şi-a bugetat în România o cifră de afaceri de 200 mil. lei, în creştere cu 25% comparativ cu nivelul de anul trecut.
9. Proestetica Medical- 0,1 milioane de lei
Clinica primește bani de la Casa de asigurări doar pentru intervențiile reconstructive, care sunt decontate pentru asigurați, nu și pentru cele estetice. Acționarii Proestetica sunt medicii Ștefan și Dana Jianu. Aceștia estimează că, în 2013, piața serviciilor de chirurgie estetică va atinge o valoare de 50 de milioane de euro, pe fondul depășirii recesiunii.
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…