Categories: Ştiri sănătate

Spitale fără apă caldă și căldură, pacienții în pericol. „Un organism bolnav nu poate lupta și cu boala și cu frigul”

Spitale fără căldură și apă caldă. Toate spitalele din Timișoara – Spitalul Județean, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, Spitalul Municipal, Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul CFR – au rămas fără apă caldă și căldură după ce E.On a oprit furnizarea gazului către societatea de termoficare Coltrem, intrată oficial marți în insolvență, din cauza datoriilor.

Managerul Spitalului Județean din Timișoara, medicul Raul Pătrașcu, a declarat pentru HotNews.ro că „riscăm ca toate eforturile pe care le-am depus, eforturi supraomenești, pentru a salva viețile oamenilor să se năruie. Pentru că un organism bolnav nu se poate lupta și cu boala și cu frigul, nu poate rezista la atâția factori de stres”.

„Nu este vorba doar despre Spitalul Județean, din păcate este vorba despre toate spitalele din Timișoara: Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, Spitalul Municipal, Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul CFR Timișoara”, a declarat Raul Pătrașcu pentru HotNews.ro.

Pacienții, în pericol

Medicul Raul Pătrașcu spune că lipsa apei calde și a căldurii din toate spitalele din oraș pune în pericol viața pacienților: „Eu și colegii mei am făcut astăzi un apel la responsabilitate socială către producătorii și furnizorii de gaze din România, pentru că în lipsa furnizării de agent termic primar, și anume de gaze naturale, temperatura din spitale va scădea foarte rapid.

De ce? Pentru că în această situație deja dramatică a valului 4 al pandemiei, există proceduri pe care trebuie să le îndeplinim, și anume aerisirea regulată a spațiilor din spital. Având în vedere temperaturile scăzute de afară, mai ales din cursul nopții, dacă nu se reia aprovizionarea cu gaz și nu se găsesc soluții, riscăm ca toate eforturile pe care le-am depus, eforturi supraomenești, pentru a salva viețile oamenilor să se năruie. Pentru că un organism bolnav nu se poate lupta și cu boala și cu frigul, nu poate rezista la atâția factori de stres.”

Soluția: pături și plăpumi

Care sunt soluțiile în acesr caz? Pentru început, Spitalul Județean va folosi instalația de climatizare și le va oferi pături pacienților: „Noi am găsit împreună cu autoritățile locale, cu Consiliul Județean, soluția pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Pe termen scurt vom folosi instalația de climatizare a spitalului, care poate oferi și căldură și rezistă până la o temperatură ambientală de minus 5 grade, vom scoate lenjeria de iarnă – pături, plăpumi.”

Pe termen mediu, mâine Consiliul Județean va aloca 750.000 de lei pentru Spitalul Județean pentru a reface în regim de urgență centrala termică proprie a spitalului, centrală nefuncțională din anul 2006: „Centrala va fi practic reconstruită, va fi o centrală nouă. Rețeaua de conducte de apă și gaz a fost deja refăcută de noi și mai lipsește doar să refacem conexiunea dintre conducte și centrală.”

Cât va dura refacerea centralei? Managerul Raul Pătrașcu spune că nu depinde doar de spital: „Acest lucru sperăm că îl vom face cât mai repede posibil, dar nu depinde doar de noi, sigur că depinde și de procedurile legale la care trebuie să ne supunem. Facem tot ceea ce putem pentru a ne îngriji de pacienții noștri. Vorbim de oameni bolnavi, de vârstnici, de copii, sigur că și despre adulți.”

Fritz a solicitat cărbune din rezerva de stat

Municipiul Timișoara, inclusiv spitalele, au rămas fără căldură și apă caldă, după ce E.On a oprit furnizarea gazului către societatea de termoficare Coltrem, intrată oficial marți în insolvență, din cauza datoriilor, a anunțat primarul Dominic Fritz.

El a spus că se încearcă negocierea unei cantități mult mai mici de gaz și funcționarea pe cărbune, fiind solicitat cărbune din Rezerva de stat, însă acest lucru poate fi făcut doar prin Ordonanță de Urgență, pe care guvernul interimar nu o poate da, neavând puteri depline.

Fritz a precizat că în continuare sunt discuții cu furnizorii, arătând că tariful trebuie să se bazeze pe trei surse: prețul plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat, la acest moment bazându-se doar pe primele două.

Primarul a anunțat că propune o dublare a prețului gigacaloriei la Timișoara, el spunând că situația în care se află acum compania de termoficare – care a acumulat datorii de peste 320 de milioane de lei – a fost cauzată tocmai de faptul că societatea ar fi vândut mult sub prețul producției.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: