Categories: Ştiri sănătate

Spital important în București, dar cu un IMENS grad de RISC seismic. Este un loc în care nu-ți dorești să te prindă vreun CUTREMUR, se poate PRĂBUȘI oricând

Unul dintre cele mai importante spitale din București este pe cale să se prăbușească, la propriu! La 41 de ani de la marele cutremur care a zguduit România, avem o serie impresionantă de clădiri și instituții publice în care nu-ți dorești să te prindă vreun seism.

Printre ele, cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi mai greu de înlocuit structuri medicale de stat din România. Clădirea găzduiește zilnic peste 1000 pacienți, 2000 doctori, asistenți și studenți, dar și aparatură de înalta performanță, scrie digi24.ro.

Între aceşti pereţi scorojiţi, cu structura afectată, funcţionează două dintre cele mai importante spitale ale României: Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Național de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”.

Zilnic sunt salvate zeci de vieţi în această clădire. „O clădire care stă să cadă, în care s-au investit zeci de milioane de euro și în care avem o echipă pe care, dacă vreodată o s-o pierdem, nu poate fi înlocuită decât în zeci de ani”, trage semnalul de alarmă Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății.

Institutul Naţional de Boli Cardiovasculare este singurul centru de profil din sudul României, așa că preia cazuri serioase din toată țara. La Institutul Clinic Fundeni funcţionează patru centre de excelenţă în gastroenterologie, mai multe secţii de hematologie şi de oncopediatrie. Tot aici se realizează aproape toate tipurile de transplant: de rinichi, ficat, pancreas și măduvă. Sub acest acoperiş lucrează chirurgi şi clinicieni cu specializări înalte. „Vorbim de o categorie de pacienţi care îşi găsesc rezolvarea numai la noi în institut. Noi, faţă de celelalte spitale nu avem unde redirecţiona pacienţii”, spune Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

În 2015, Ministerul Sănătăţii a alocat 500.000 de euro pentru renovare şi dotarea secţiilor pentru bolnavii cardiaci, nu şi pentru consolidare. „E ca și cum ți-ai culca copilul afară pe-o frunză de brusture și dacă se mișcă și-o să cadă, asta e. E un risc pe care România nu ar trebui să și-l asume. E o nebunie, pur și simplu!”, comentează Vlad Voiculescu.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

3 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

3 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

4 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

4 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

5 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

5 ore ago

Citeste si: