Din cuprinsul articolului
Spirometrii gratuite. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie oferă spirometrii gratuite, timp de două zile, în Sun Plaza din București și în Iulius Mall din Timișoara.
Programul spirometriilor gratuite este sâmbătă, 11 mai și duminică, 12 mai, între orele 10:00 – 22:00, în ambele centre comerciale.
Inițiativa reflectă tema aleasă în 2024 de Inițiativa Globală pentru Astm (GINA) – „Educația despre astm responsabilizează” – și este un prim pas în a ajuta persoanele cu astm să obțină informațiile necesare pentru a primi un diagnostic corespunzător și pentru a alege tratamentul potrivit.
Morbiditatea și mortalitatea când vine vorba de astm sunt prevenibile, însă o bună colaborare între medici și pacienți este esențială în stabilirea celui mai eficient tratament, se arată în cadrul conferinței de presă dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Astmului, organizată de Societatea Română de Pneumologie (SRP), în ziua 8 mai 2024.
„Atunci când alegi un slogan precum „Educația despre astm responsabilizează!” te gândești la drumul lung pe care trebuie să-l parcurgă un medic sau un pacient pentru informare și educare reciprocă.
Este, de fapt, drumul pe care-l parcurge bolnavul adesea din lipsă de educație, de complianță la un tratament adecvat, de la criza intermitentă de sufocare, la criza severă cu internare în urgență sau în servicii de terapie intensivă.
Sigur că și asediul factorilor de risc a crescut și acest fapt nu a fost fără consecințe, dacă ne gândim nu doar la țigara tradițională, dar și la poluare, țigară electronică etc. Poate că pe aceste zone de factori de risc, educația trebuie extinsă și beneficiile nu se vor lăsa așteptate, constând, în principal, în diminuarea presiunii pe serviciile de sănătate, dar și al cheltuielilor alocate acestor categorii de pacienți.” – spune prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie (2024-2026).
Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane de persoane din întreaga lume, provocând aproximativ 346.000 de decese anual. În ciuda apariției unor tratamente inovative, diagnosticarea și tratamentul astmului rămân o provocare.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, în scopul conștientizării și educației în legătură cu astmul
bronșic. Tema din acest an este „Educația despre astm responsabilizează!”.
Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…
Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…