Speranț pentru bolnavii de CANCER. Ce declanșează boala?

Speranț pentru bolnavii de CANCER. De ce tot mai multe persoane sub 50 de ani fac cancer?

Cancerul este în prezent a doua cauză principală de deces în lume, după bolile cardiovasculare. În cele mai multe cazuri, apare la persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă (peste 50 de ani), dar tendința se schimbă.

Cancer digestiv

Cele mai multe creșteri se înregistrează în cazul cancerelor digestive.
Acum, o echipă internațională de oameni de știință a efectuat o meta-analiză pentru a determina cauzele care stau la baza acestui fenomen. Rezultatul a fost publicat în revista de specialitate Clinical Ontology.

Speranț pentru bolnavii de CANCER. Ce declanșează de fapt boala?

În primul rând, aceștia au analizat 14 tipuri de cancer a căror incidență a crescut la adulții cu vârsta sub 50 de ani: cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul endometrial, cancerul esofagian, cancerul de cap și gât, cancerul de rinichi, mielomul multiplu, cancerul pancreatic, cancerul de prostată, cancerul de stomac și cancerul tiroidian.

Posibilii factori de risc

Aceștia au examinat apoi studiile privind posibilii factori de risc pentru aceste tipuri de cancer, precum și literatura de specialitate care descrie caracteristicile clinice și biologice ale cancerelor cu debut tardiv și precoce.

Carnea roșie este considerată „probabil cancerigenă”

O nouă descoperire despre carnea procesată și cancerul de colon: acesta este rolul bacteriei E. coli

Astfel, mai întâi au luat 14 tipuri de cancer a căror incidență a crescut la adulții cu vârsta sub 50 de ani: cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul endometrial, cancerul esofagian, cancerul de cap și gât, cancerul de rinichi, mielomul multiplu, cancerul pancreatic, cancerul de prostată, cancerul de stomac și cancerul tiroidian.

Aceștia au examinat apoi posibilii factori de risc pentru aceste tipuri de cancer, precum și literatura de specialitate care descrie caracteristicile clinice și biologice ale cancerelor cu debut tardiv și precoce.

Utilizând această metodologie, ei au ajuns la concluzia că, în parte, creșterea numărului de cancere timpurii se datorează doar unei mai bune detecții, ceea ce înseamnă că tumorile care înainte nu erau detectate acum nu sunt detectate. Cu toate acestea, ei cred, de asemenea, că ar putea exista și alte motive.

Tulburările de anxietate care pot duce la probleme de sănătate mintală mai grave dacă nu sunt tratate corespunzător pot fi, de asemenea, incluse în această listă, deoarece pot fi cu adevărat invalidante.

Dieta, fumatul și modificările reproductive

De fapt, ei au descoperit că această creștere a numărului de cancere cu debut precoce este corelată cu răspândirea anumitor tendințe legate de stilul de viață, de alimentație sau de mediu. Mai ales dacă luăm în considerare faptul că aceste schimbări au început să apară la mijlocul secolului al XX-lea și că există dovezi care sugerează că există decalaje de câteva decenii între deteriorarea inițială a celulelor canceroase și detectarea tumorii.

Unii dintre acești factori ar putea include:

  • Popularizarea dietelor mai occidentalizate (înțelese ca fiind cele bogate în grăsimi saturate, carne roșie, carne procesată, zahăr și alimente ultraprocesate și sărace în fructe, legume, cereale integrale și fibre).
  • Creșterea hrănirii sugarilor cu formule în detrimentul laptelui matern.
  • Creșterea consumului de alcool.
  • Expunerea la fumul de tutun.
  • Reducerea timpului de odihnă la copii din cauza unor factori cum ar fi luminile puternice pe timp de noapte.
  • Creșterea muncii de noapte, care, la rândul său, crește incidența unor factori de risc bine documentați, cum ar fi diabetul și obezitatea.
  • Modificări reproductive, cum ar fi o reducere a vârstei primei menstruații, un număr mai mic de nașteri, o creștere a vârstei primei și ultimei nașteri și o creștere a utilizării contraceptivelor orale.
  • Inactivitatea fizică generalizată și sedentarismul.
  • Incidența crescută a diabetului de tip II.
  • În plus, autorii adaugă că opt din cele 14 tipuri de cancer studiate sunt legate de sistemul digestiv, ceea ce ar putea indica importanța microbiotei digestive în riscul de a dezvolta cancer. Factori precum utilizarea sporită a antibioticelor, care afectează grav microbiota, pot juca, de asemenea, un rol, potrivit 20minutos.es.

Un alt studiu despre cancer a arătat că tratamentele agresive, cum ar fi radio și chimioterapia pentru cancerul de sân, pot avea efecte secundare neplăcute.

Unele dintre ele apar într-una dintre cele mai sensibile zone ale corpului: gura.

Mai multe posibilități de apariție a cariilor sau a gingivitei, răni, gură uscată… Nu este întotdeauna posibil să le evităm, dar cu o bună pregătire înainte de tratament și îngrijire în timpul și după tratament, le putem face mai suportabile și putem minimiza daunele pe termen lung.

Ce efecte secundare au tratamentele asupra gurii?

Atât radioterapia, cât și chimioterapia folosite pentru a lupta împotriva cancerului de sân pot provoca o multitudine de efecte secundare asupra sănătății orale. Unele dintre acestea sunt comune, cum ar fi riscul crescut de carii dentare, boli ale gingiilor și infecții, dar altele sunt specifice fiecărui tratament în parte.

Potrivit site-ului Cancer.net al Societății Americane de Oncologie Clinică, cele mai frecvente efecte secundare pe care chimioterapia le poate provoca în gură sunt:

  • Răni sau afte
  • Gura și gingiile dureroase
  • Scărirea sau arderea limbii

Mai multe infecții, cauzate de scăderea producției de celule care luptă împotriva infecțiilor -Modificări ale gustului

  • Schimbări de gust
  • Sângerare a gingiilor

Pe același site, se subliniază că efectele radioterapiei asupra sănătății orale pot fi:

  • Gură uscată
  • Salivă groasă
  • Schimbări de gust
  • Rănile din gură
  • Risc crescut de carii, infecții și gingivită.
  • Dificultăți la înghițire, mestecare sau deschiderea gurii.
  • Boala oaselor
  • Umflături sau durere la nivelul mucoasei gurii și al limbii.

Aceste efecte secundare nu sunt permanente și majoritatea se termină odată cu încheierea tratamentului, cum ar fi uscăciunea, răni, modificări ale gustului….. Altele, însă, chiar dacă încetează odată cu tratamentul, pot avea repercusiuni pe termen lung dacă nu sunt tratate la timp, cum ar fi caria dentară sau gingivita, care pot duce la pierderea dinților.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

10 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

40 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: