Din cuprinsul articolului
Specialiştii sunt în alertă! Antibioticele folosite în exces dăunează grav sănătății, spun medicii Din nefericire, România ocupă locul trei la nivel european în privința impactului pe care îl au infecțiile produse de bacterii rezistente la antibiotice.
Specialiştii sunt în alertă! Efectele grave ale antibioticelor asupra sănătății
Ce riscuri implica folosirea în exces asupra organismului? Specialiștii atrag din nou atenția asupra riscurilor pe care le implică folosirea în exces a antibioticelor în cadrul săptămânii mondiale a conștientizării privind consumul acestui tip de medicamente.
Dr. Popescu: „care este acest nivel al rezistenţei şi cum evoluează”
Profesor doctor Gabriel Popescu de la Institutul „Matei Balș” a explicat ce se poate face.
„În primul rând, să vedem care este acest nivel al rezistenţei şi cum evoluează. Pasul următor ar fi să vedem ce anume determină acest nivel ridicat al rezistenţei şi dacă ştim vom putea să definim şi măsuri pentru a readuce eficiența unor antibiotice. Ceea ce s-a văzut în statele care au vrut să controleze această problemă este că reducerea consumului de antibiotice din câteva clase ar putea să scadă foarte mult numărul de cazuri de infecţie clostridium”, a declarat Gabriel Popescu.
Medicul a adăugat că antibioticele nu se utilizează în tratamentul virozelor și că administrarea acestora reprezintă de multe ori un abuz cu consecințe asupra bolnavului, potrivit RRA.
Infecțiile, mai greu de tratat
Rezistența la antimicrobian apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții se modifică în timp și nu mai răspund la medicamente. Acest lucru face ca infecțiile să fie mai greu de tratat și crește riscul de răspândire a bolilor, a formelor severe de boală și riscul de deces.
Remediile și suplimentele naturale reprezintă o alternativă de tratament mai sigură și mai prietenoasă cu organismul uman, dar mai ales fără efecte secundare. Produsă în Noua Zeelandă, acest sortiment de miere de Manuka este considerată cel mai puternic antibiotic natural. Aceasta provine din nectarul cules de albine din florile arborelui de Manuka și se diferențiază prin profilul său nutritiv.
Acest tip de miere este o sursă bogată de magneziu, zinc, fier, potasiu, calciu, fosfor și multe alte elemente active ce susțin buna funcționare a organismului. Pe lângă toate aceste proprietăți, mierea provenită din ținuturile sălbatice ale Noii Zeelande și Australiei are efecte antivirale, antiseptice, antifungice, antimicrobiene, antiinflamatorii, antibacteriene si antioxidante, fiind ideală pentru foarte multe probleme de sănătate.
Mierea de Manuka, mai eficientă decât antibioticul clasic
Printre componentele mierii de Manuka se află si peroxidul de hidrogen, o substanță responsabilă pentru puterea antibacteriană deosebită. Un alt compus care se regăsește și în alte sortimente de miere este metilglioxalul (MG), ce sporește efectul antibiotic al mierii. De fapt, cu cât este mai mare concentrația de MG, cu atât este mai rapid și puternic efectul acestui produs natural.
Miere de Manuka are proprietăți chimice antibacteriene deosebite. Aceasta este comercializată numai de producători cu licență și este produsă de către albine în cantități foarte mici, ceea ce explică și prețurile ridicate ale produsului..