Din cuprinsul articolului
Specialiștii israelieni: „Covid ar putea fi tratat cu mai puțin de 1 dolar pe zi/ Acest medicament nu va aduce niciun profit economic mare, așa că Big Pharma nu vrea să se ocupe de el”
În ciuda faptului că FDA și OMS avertizează împotriva utilizării Ivermectinei pentru tratarea infecției cu Covid-19, oamenii de știiță din Israel au ajuns la concluzia că Ivermectina reduce durata bolii și infecțiozitatea.
Astfel, potrivit cercetărilor recente efectuate de Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Ivermectina, un medicament folosit pentru combaterea paraziților din țările lumii a treia, ar putea ajuta la reducerea duratei infecției pentru persoanele care contractă coronavirus cu mai puțin de 1 dolar pe zi.
Ivermectina, folosită pentru tratamentul onchocerciozei, al scabiei și păduchilor, dar și împotriva virușilor variind de la HIV și gripă la Zika și West Nile
Prof. Eli Schwartz, fondatorul Centrului pentru Medicină de Călătorie și Boli Tropicale din Sheba, a efectuat un studiu randomizat, controlat, dublu-orb din 15 mai 2020 până la sfârșitul lunii ianuarie 2021 pentru a evalua eficacitatea ivermectinei în reducereatransmiterii virale printre pacienții nespitalizați cu COVID-19 ușor până la moderat.
După cum se știe, Ivermectina a fost aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente din 1987. Descoperitorii medicamentului au primit Premiul Nobel pentru medicină 2015 pentru tratamentul onchocerciozei, o boală cauzată de infecția cu viermi rotunzi paraziți. De-a lungul anilor, a fost folosit pentru alte indicații, inclusiv scabie și păduchi de cap. Mai mult, în ultimul deceniu, mai multe studii clinice au început să-și arate activitatea antivirală împotriva virușilor variind de la HIV și gripă la Zika și West Nile.
De asemenea, medicamentul este extrem de economic. Un studiu publicat în American Journal of Therapeutics, evaluat de colegi, a arătat că costul Ivermectinei pentru alte tratamente în Bangladesh este în jur de 0,60 dolari până la 1,80 dolari pentru un curs de cinci zile. Costă până la 10 dolari pe zi în Israel, a spus Schwartz.
Specialiștii israelieni: „Studiul nostru arata in primul rand ca Ivermectina are activitate antivirală”
În studiul lui Schwartz, aproximativ 89 de voluntari eligibili cu vârsta peste 18 ani care au fost diagnosticați cu coronavirus și care au stat în hoteluri administrate de stat COVID-19 au fost împărțiți în două grupuri: 50% au primit ivermectină și 50% au primit un placebo, în funcție de greutatea lor. Li s-au administrat pastilele timp de trei zile la rând, cu o oră înainte de masă.
Voluntarii au fost testați folosind un test PCR tampon nazofaringian standard cu scopul de a evalua dacă a existat o reducere a încărcăturii virale până în a șasea zi – a treia zi după terminarea tratamentului. Au fost tamponate la fiecare două zile.
Rezultatele au arătat că aproape 72% dintre voluntarii tratați cu Ivermectină au dat rezultate negative pentru virus până în ziua a șasea. În schimb, doar 50% dintre cei care au primit placebo au dat rezultate negative.
În plus, studiul a analizat viabilitatea culturii, ceea ce înseamnă cât de infecțioși erau pacienții și a constatat că doar 13% dintre pacienții cu Ivermectină erau infecțioși după șase zile, comparativ cu 50% din grupul placebo – de aproape patru ori mai mulți.
„Studiul nostru arata in primul rand ca Ivermectina are activitate antivirală. De asemenea, arată că există aproape 100% șanse ca o persoană să nu fie infecțioasă în patru până la șase zile, ceea ce ar putea duce la scurtarea timpului de izolare pentru aceste persoane. Acest lucru ar putea avea un impact economic și social imens”, a spus Schwartz, potrivit Jerusalem Post.
Profesorul Eli Schwartz a spus că alte studii similare, deși nu toate efectuate la aceleași standarde dublu-orb și placebo ca al său, au arătat, de asemenea, un impact favorabil al tratamentului cu Ivermectină.
Studiul său nu a demonstrat că Ivermectina este eficientă ca profilactic, ceea ce înseamnă că ar putea preveni bolile, a avertizat el și nici nu a arătat că reduce șansele de spitalizare. Cu toate acestea, alte studii au arătat astfel de dovezi, a adăugat el.
„Acest medicament nu va aduce niciun profit economic mare, așa că Big Pharma nu vrea să se ocupe de el”
În ciuda studiilor efectuate, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat neutilizarea acestui medicament, cu excepția studiilor clinice. Schwartz s-a declarat foarte dezamăgit de faptul că OMS nu a sprijinit niciun proces pentru a stabili dacă medicamentul ar putea fi viabil.
Luna trecută, Universitatea Oxford a anunțat un amplu studiu privind eficacitatea Ivermectinei. Schwartz a spus că s-a interesat de explorarea Ivermectinei în urmă cu aproximativ un an, „când toată lumea căuta un nou medicament” pentru tratarea COVID-19 și se depunea mult efort în evaluarea hidroxiclorochinei, așa că a decis să se alăture efortului.
„Având în vedere că Ivermectina era pe raftul meu, întrucât o folosim pentru boli tropicale și existau indicii că ar putea funcționa, am decis să o studiez”, a mai spus acesta.
Cercetătorii din întreaga lume au început să analizeze medicamentul în același timp. Dar când au început să vadă rezultate pozitive, nimeni nu a vrut să le publice, a spus Schwartz.
„Există multă opoziție. Am încercat să îl publicăm și a fost dat afară de trei jurnale. Nimeni nu a vrut nici măcar să audă despre asta. Trebuie să întrebați cum se întâmplă una ca asta când lumea suferă. Acest medicament nu va aduce niciun profit economic mare, așa că Big Pharma nu vrea să se ocupe de el”, este de părere Scwartz.