Din cuprinsul articolului
Specialiștii de la Harvard avertizează că ACEST tip de carne crește riscul de diabet. Un studiu recent a arătat că chiar și două porții de carne roșie pe săptămână pot crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Riscul crește odată cu consumul crescut.
Consumul de doar două porții de carne roșie săptămânal ar putea crește riscul de diabet de tip 2 în comparație cu cei care consumă mai puțin, dezvăluie oamenii de știință de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, mai arată că acest risc crește odată cu consumul crescut de carne. Cu toate acestea, înlocuirea cărnii roșii cu proteine sănătoase pe bază de plante, cum ar fi nucile și leguminoasele sau porții moderate de lactate, poate ajuta la scăderea șanselor de a dezvolta această afecțiune.
Dincolo de implicațiile asupra sănătății, alegerea proteinelor vegetale în locul cărnii roșii poate ajuta, de asemenea, la atenuarea problemelor de mediu, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră.
„Descoperirile noastre susțin cu tărie liniile directoare alimentare care recomandă limitarea consumului de carne roșie, iar acest lucru se aplică atât cărnii roșii procesate, cât și neprocesate”, a spus primul autor Xiao Gu, cercetător postdoctoral în Departamentul de Nutriție.
Studiu Harvard: consumul de carne roșie, risc de diabet
În timp ce studiile anterioare au găsit o legătură între consumul de carne roșie și riscul de diabet de tip 2, acest studiu, care a analizat un număr mare de cazuri de diabet de tip 2 în rândul participanților urmăriți pentru o perioadă lungă de ani, adaugă un nivel mai mare de certitudine cu privire la asociere.
Ratele diabetului de tip 2 cresc rapid în SUA și în întreaga lume. Acest lucru este îngrijorător nu numai pentru că boala este o povară serioasă, dar este și un factor de risc major pentru boli cardiovasculare și renale, cancer și demență.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele de sănătate de la 216.695 de participanți de la Nurses’ Health Study (NHS), NHS II și Health Professionals Follow-up Study (HPFS).
Dieta a fost evaluată cu chestionare de frecvență alimentară la fiecare doi până la patru ani, timp de până la 36 de ani. În acest timp, peste 22.000 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2.
Cercetătorii au descoperit că consumul de carne roșie, inclusiv carne roșie procesată și neprocesată, a fost puternic asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Participanții care au mâncat cea mai mare carne roșie au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care au mâncat cel mai puțin.
Fiecare porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată a fost asociată cu un risc cu 46% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 și fiecare porție suplimentară zilnică de carne roșie neprocesată a fost asociată cu un risc cu 24% mai mare.
Cercetătorii au estimat, de asemenea, efectele potențiale ale înlocuirii unei porții zilnice de carne roșie cu o altă sursă de proteine. Ei au descoperit că înlocuirea unei porții de nuci și leguminoase a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de diabet de tip 2, iar înlocuirea unei porții de produse lactate a fost asociată cu un risc cu 22% mai mic.
„Având în vedere constatările noastre și lucrările anterioare ale altora, o limită de aproximativ o porție pe săptămână de carne roșie ar fi rezonabilă pentru persoanele care doresc să își optimizeze sănătatea și bunăstarea”, a spus autorul principal Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție.