Categories: Stil de viaţă

Specialist: „Mâncarea gătită nu este neapărat și sănătoasă!” Ce greșeli faci atunci când gătești și cum te poți îmbolnăvi

Majoritatea persoanelor consideră că mâncarea gătită este cea mai sănătoasă pentru organism. Sigur, avem încredere în procesul de preparare și cantitatea limitată de conservanți și substanțe dăunătoare. Cu toate acestea, și mâncarea gătită poate fi nesănătoasă dacă nu respecți anumite reguli.

Specialiștii atenționează că mâncarea gătită nu este neapărat cea mai sănătoasă. De fapt, acest lucru depinde de o multitudine de factori care au contribuit la prepararea produselor și, de asemenea, ingredientele utilizate joacă un rol foarte important.

Mâncarea gătită este sau nu sănătoasă?

Dr. Maria Nițescu dezvăluie când mâncarea gătită poate fi un eșec din punct de vedere nutrițional. Uneori, aceasta nu este atât de sănătoasă precum credem.

Este mâncarea gătită o alegere sănătoasă?

Deseori auzim cât de bine este să mâncăm supe, ciorbe, supe cremă, tocănițe de legume, piureuri și tot felul de alte mâncăruri din legume sau din legume și carne.

Sunt însă aceste preparate alegeri bune din punct de vedere al sănătății?
Răspunsul nu poate fi simplu de tipul DA sau NU, ci mai degrabă DEPINDE!

Factorii care determină ca mâncarea gătită să fie o alegere sănătoasă sunt numeroși. Să îi amintim pe cei mai importanți:

1. calitatea materiilor prime: cu cât materiile prime sunt mai proaspete, în starea lor cât mai naturală (mai puțin procesate, de exemplu orez integral în loc de orez alb), cu valoare nutrițională superioară și cât mai puțin contaminate chimic, cu atât mâncarea pregătită va fi o alegere mai bună;

2. metodele de gastrotehnie utilizate: alegerea unor metode culinare precum înăbușirea, fierberea, coacerea asigură menținerea aprecierii acestor preparate ca fiind sănătoase;

3. timpul de prelucrare termică: materiile prime de origine animală trebuie să fie prelucrate integral, astfel încât să fie distruse microorganismele patogene ce pot fi transmise de la animale sau păsări, legumele să fie prelucrate cât mai puțin astfel încât să își păstreze valoarea nutrițională;

4. rețeta folosită: prăjirea cărnii și legumelor înainte de preparare, adaosul de grăsimi de origine animală (unt, smântână), carnea grasă, reduc valoarea nutrițională;

5. vârsta: cu cât vârsta este mai avansată, cu atât este mai bine ca mâncarea să fie bine prelucrată termic, mai ales în cazul persoanelor cu probleme de masticație, probleme digestive și cu scădere ponderală fără o cauză identificată;

6. starea de sănătate: afecțiunile tubului digestiv necesită utilizarea unor metode simple de prelucrare, fără multe grăsimi, fără legume/fructe crude;

7. pentru a menține o bună sănătate a microbiotei intestinale este nevoie de legume cât mai puțin procesate (mecanic și termic), aspect valabil pentru persoanele fără afecțiuni digestive ce se manifestă cu diaree;

8. locul în care alegem să mâncăm: acasă putem controla aspectele de mai sus, în timp ce masa la restaurant sau comanda la catering reprezintă simple loterii; legislația nu reglementează aspectele menționate, acestea fiind lăsate la latitudinea operatorului economic;

9. mărimea porțiilor consumate: sănătoase sau nu, aportul energetic nu diferă foarte mult când facem referire la anumite preparate, motiv pentru care este important să manifestăm moderație când avem în farfurie alte ingrediente decât legume.

Să reținem așadar un aspect foarte important: mâncarea gătită nu este neapărat și sănătoasă! Acest lucru este influențat de foarte mulți factori!

Timpul și banii alocați pentru mâncare de calitate reprezintă o investiție pe termen lung în sănătatea noastră!”, scrie Dr. Maria Nițescu pe o rețea de socializare.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: