Din cuprinsul articolului
Maria Mitescu, specialist în Nutriție, a vorbit la Antena 3 despre beneficiile pe care le aduce mâncarea preparată acasă, dar și despre lucrurile la care e musai să fim atenți atunci când gătim.
„Mâncarea gătită poate să fie o alegere sănătoasă sau poate să fie o alegere care să ducă la apariţia unor îmbolnăviri.
Una este să gătim un pilaf din orez integral şi alta este să gătim un pilaf din orez alb.
Una este să facem o tăcăniţă în care punem jumătate de sticlă de ulei, alta este să facem o tocăniţă în care la finalul prelucrării termice să punem 2, chiar 3 linguri de ulei.”, a spus Maria Mitescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
În momentul în care prăjim carnea de pui sau porc, o să avem de-a face cu nişte efecte adverse. În schimb, atunci când o pregătim pe grătarul electric sau la cuptor, vom beneficia de pe urma consumului unui aliment bine pregătit. Beneficiem de proteine, vitamine, fier.
Recomandările sunt doar pentru vase din inox. Apoi foarte important este şi timpul de prelucrare termică. Una este să faci o tocăniţă într-o jumătate de oră şi alta este să fierbi la ea 3 ore.
Deci, efectele asupra sănătăţii noastre sunt total diferite. Când legumele nu sunt prelucrate termic foarte mult, beneficiem şi noi de pe urma lor şi la fel şi microbiota noastra. Foarte importantă este şi reţeta în sine.
Persoanele vârstnice trebuie să consume alimente mai bine prelucrate termic, având în vedere că procesele de digestie sunt diferite, nu mai sunt ca în tinereţe. Mai mult decât atât, mulţi dintre vârstnici au probleme cu dentiţia.
Sunt persoane care au gastrită şi atunci chiar digestia nu se mai face cum trebuie. Sunt persoane care slăbesc foarte mult pentru că şi absorbţia este redusă.
În industria HoReCa nu se mai folosesc metodele aceasta de gătit clasice şi nici nu se folosesc întotdeauna ingredientele de cea mai bună calitate nutriţională. Bătrâneţea ne-o formăm la tinereţe, iar cei care dau startul sunt chiar părinţii”, a mai spus Maria Mitescu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…