Sari la conținut

Specialist, despre capcana dietelor restrictive. „O să te îngrași accelerat. De asemenea, apare comportamentul de…”

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

Din cuprinsul articolului

Deși dorința de a slăbi te poate face să apelezi la tot felul de metode, este indicat să te consulți mai întâi cu un specialist care să îți recomande un plan benefic nevoilor tale individuale. Majoritatea dietelor restrictive oferă rezultate numai pe termen scurt, iar încheierea acestora pot aduce probleme la nivelul întregului organism.

Dietele populare, restrictive, nu sunt concepute pentru fiecare persoană în parte. De aceea, anumiți oameni pot manifesta carențe, simptome și stări de slăbiciune care se pot transforma în adevărate probleme de sănătate.

Iată de ce nu este recomandat să urmezi o dietă restrictivă, indiferent de cât de mult îți dorești să pierzi în greutate. Un specialist te va ajuta întotdeauna să obții cele mai bune rezultate într-un mod cât mai sănătos și prietenos cu corpul tău!

Capcana dietelor restrictive

capcana dietelor

Cori Grămescu, specialist în nutriție și fitness, explică pe o rețea de socializare de ce nu este indicat să adopți o astfel de dietă și, de asemenea, ce probleme poți întâmpina pe parcurs.

„Se cade des în capcana înfometării și este fermecătoare iluzia slăbirii rapide, însă în momentul în care numărul de calorii pe care le consumăm este foarte scăzut, nu mai avem energie, ne confruntăm cu stări de oboseală și foame.

Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă oamenii care țin diete stricte de slăbire este că după o astfel de dietă, intensitatea cu care percep senzația de foame crește cu 30%, iar frustrările acumulate în regimurile restrictive conduc la un fel de „revenge eating” care agravează dezechilibrele alimentare.

Apoi, atunci când te înfometezi, organismul tău învață să se adapteze aportului caloric mic și să funcționeze chiar și în aceste condiții. Asta înseamnă că ori de câte ori o să mănânci semnificativ mai mult decât nivelul la care ai obținut o scădere accentuată în greutate (orice mai mult de 1.5 kg pe săptămână e o scădere accentuată în greutate, apropos), o să te îngrași accelerat.

De asemenea, apare comportamentul de „yo-yo dieter” (slăbești brusc, te îngrași brusc în mod repetat) îți va distruge sistemul hormonal, pielea și compoziția corporală și te face să fii mai gras/ă decât dacă nu ai face absolut nimic. Vă recomand să fiți cumpătați cu reducerea caloriilor, deoarece dietele acestea foarte restrictive ne expun unui risc crescut de a dezvolta turburări alimentare și probleme digestive permanente!

O dietă de slăbire corectă trebuie să fie sustenabilă și să includă toate grupele alimentare, fără să restricționeze major aportul alimentar zilnic. Pentru a slăbi, dar și pentru sănătatea pe termen lung trebuie să avem un nivel de minimum 1300 de kcal pe zi și să ne asigurăm toți nutrienții de care corpul nostru are nevoie din surse cât mai sănătoase”, scrie Cori Grămescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel