Specialist: De ce apar tulburările de memorie și cât de frecvente sunt, de fapt?

Odată cu începerea pandemiei de coronavirus, tot mai multe persoane au raportat tulburările de memorie, echilibru sau coordonare. Aceste afecțiuni, în contextul pandemic actual, sunt asociate cu o listă de activități repetitive, care nu antrenează funcțiile organismului și pot diminua eficiența sistemului imunitar, făcându-ne să fim vulnerabili în fața multor boli.

Tulburările de memorie raportate în timpul pandemiei sunt asociate cu izolarea la domiciliu, potrivit Digi24. Mai ales în cazul bătrânilor, izolarea implică o serie de activități repetitive care pot fi sursa unor dezechilibre, precum pierderile de memorie, dezorientarea și lipsa de coordonare.

„Conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun. Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni de zile. Trebuie să ieșim afară! Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi”, susține neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, pentru Digi24.

În acest sens, expertul recomandă ca vârstnicii să iasă periodic la plimbări, să socializeze pe cât de mod posibil în această perioadă și să facă activități care stimulează funcțiile cognitive.

„Este nevoie să schimbăm rutina. În acest moment ne-am izbit de ceva nou și în această situație nouă în care ne aflăm trebuie să ne adaptăm. Persoanele în vârstă, nu-i lăsați în casă. Scoateți-i măcar pe o bancă, în parc, să socializeze, să vorbească, să joace șah, să facă cuvinte încrucișate. Toate lucrurile acestea dezvoltă cerebral o grămadă de activități”, recomandă neurochirurgul.

De asemenea, el a punctat alimentele care ajută atât la stimularea creierului, cât și a imunității. Imunitatea este, de asemenea, foarte importantă în această perioadă.

Creierul este foarte interesant. Lui îi place carnea foarte slabă, peștele, îi plac toate semințele, fructele, elementele care au vitamina E, B12, nucile, toate măslinele, mango, avocado. Sunt foarte bogate pentru transmițători de substanțe, pe care creierul le absoarbe. Ciocolata, cafeaua, ceaiul verde, acel curcuma, foarte favorabile pentru creier. Peste toate, foarte foarte multă apă. Eu sunt de acord cu un pahar de vin roșu, care desface vasele cerebrale. Vinul roșu și toate acestea stimulează imunitatea, organismul”, adaugă expertul, potrivit Digi24.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

11 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

41 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: