Din cuprinsul articolului
Specialist: „Am făcut liste de așteptare pentru sute de bolnavi cronici”. O singură secție de Boli Infecțioase tratează acești pacienți, de mai mult de un an
Măsurile restrictive împotriva pandemiei de coronavirus a avut implicații nu doar în viața de zi cu zi a populației. Un segment semnificativ a suferit indirect și aici este vorba despre pacienții care suferă de boli cronice.
Acești pacienți nu au beneficiat de tratament și consultații în marile spitale din Capitală, precum Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” sau Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.
Secția Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, coordonată de col. dr. Ion Ștefan, a fost singura secție care a fost disponibilă pentru sutele de pacienți care suferă de forme cronice ale bolilor infecțioase.
Specialist: „Am făcut liste de așteptare pentru sute de bolnavi cronici”
Dr. Ioan Ștefan a dezvăluit, potrivit Medika TV, că a fost nevoie să întocmească liste de așteptare pentru a-i putea consulta pe pacienții care aveau nevoie de tratamente și investigații.
„Au fost temporizate infecțiile urinare, alte infecții pulmonare, pneumonii, hepatopatiile cronice, cu virusurile hepatitice. Noi am derulat în continuare programele de tratament, atât pentru cei cu virus hepatitic B, cât și pentru cei cu virus hepatitic C.
Am fost singura secție prin care ele s-au derulat. Am căutat să facem o prioritizare onestă și corectă”, a declarat col. dr. Ion Ștefan.
Efortul depus a fost imens pentru medicii Spitalului Militar Central, în ciuda faptului că personalul medical s-a dezvoltat din punct de vedere profesional.
„A fost copleșitor, toate cazurile care se distribuiau la colegii de la Matei Balș sau Victor Babeș au ajuns la noi pe secție și a trebuit cumva să facem un triaj responsabil al acestor cazuri. Adresabilitatea a fost mare, am făcut liste de așteptare.
Secția mea este una restrânsă, dar până la urmă am făcut ceea ce facem mereu, ceea ce ține de portofoliul bolilor infecțioase. Așa că am tratat în continuare și pacienți cu infecții HIV și tot felul de infecții oportuniste asociate: pacienți cu sepsisuri, pacienți cu meningite.
Ceea ce a fost bine pentru noi profesional, dar a fost destul de obositor și copleșitor”, a mai spus col. dr. Ion Ștefan.