Sari la conținut

Spanacul, dușmanul kilogramelor în plus

Un extract de spanac 100% natural are efecte promițătoare împotriva apetitului exagerat și poate contribui la prevenirea creșterii excesive în greutate, a indicat luni Universitatea din Lund (Suedia).

Charlotte Erlanson Albertsson, cercetătoare în medicina nutriției, a dorit să găsească un mod de a încetini digestia, pentru a atenua senzația de foame între mese. Cum ea nu se ocupă decât de molecule sintetice, a decis să-l întrebe pe soțul ei, cercetător specializat în fotosinteză, dacă există o moleculă naturală care poate provoca sațietatea, a explicat universitatea într-un comunicat.

Așa a ajuns la tilacoide, structuri ale frunzelor verzi despre care se crede că încetinesc digestia lipidelor, punând la lucru întregul intestin, ceea ce duce la eliberarea suplimentară de hormoni ai sațietății.

Cercetătoarea a ales ca sursă de tilacoide spanacul. ‘Totuși, nu este suficient să mănânci spanac. Frunzele trebuie mărunțite, filtrate și centrifugate pentru a elibera tilacoidele din celule, pentru că organismul nostru nu le poate separa direct’, se precizează în comunicatul universității.

Astfel, 15 persoane care au luat în fiecare dimineață pudră de spanac diluată în apă au afirmat că le-a fost mai ușor să reziste tentațiilor pe parcursul dimineții sau al după-amiezii, dificil de învins pentru cei care vor să-și țină sub control greutatea.

Cei 15 ‘au constatat că le e mai ușor să se limiteze la trei mese pe zi, în comparație cu grupul de control, care a băut o soluție fără substanța activă’, se menționează în comunicat. Mai mult, primii 15 aveau și niveluri mai ridicate de hormoni ai sațietății în sânge.

Rămâne de descoperit ce substanță anume generează aceste efecte, întrucât tilacoidele din spanac conțin ‘sute’ care ar putea determina atenuarea senzației de foame, afirmă cercetătoarea suedeză.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel