Din cuprinsul articolului
Nu e suficient să cumperi o pastă de dinți și o periuță ca să ai dinți sănătoși. Orice ar spune reclamele de la televizor, modul în care face periajul contează cel mai mult, iar vizita la stomatolog e musai de făcut
Dana Lascu
Igiena orală are un rol foarte important în menținerea sănătății cavității orale. Pentru a avea o igienă orală satisfăcătoare trebuie să ținem cont de cățiva pași. Periajul dinţilor este primul pas. „Pentru a efectua un periaj corect și eficient, alegem în primul rând periuța de dinți care să se adapteze nevoilor fiecărui pacient în funcție de bolile pe care le prezintă. Existența problemelor parodontale ne indică folosirea unei periuțe de dinți medii spre soft pentru evitarea lezării gingiei. Putem opta şi pentru periuţe electrice, periajul fiind mai eficient, acestea fiind indicate şi în cazul pacienţilor cu aparate ortodontice fixe (brackeți)”, explică stomatologul Smaranda Ionescu.
Fiecare dinte trebuie periat
Tot ea spune că „paşii prin care urmăm periajul trebuie efectuaţi corect, astfel încât să fie îndepărtată toată placă bacteriană”. De asemenea, „perierea dinților trebuie efectuată pentru fiecare dinte în parte sau în grup de câte 2-3 dinți, astfel încât să nu lăsăm nici un dinte neperiat. Se înclină periuță la un unghi de 45 de grade față de planul gingiei și se fac mișcări rotative pentru maxilar din partea de sus înspre partea de jos și la mandibulă dinspre jos în sus”. „La nivelul molarilor, mişcările se efectuează rotativ din spate în faţă, dar şi în lateral pentru a putea pătrunde cu perii în şanţuri şi fosete. Pentru partea interioară a dinților frontali, mișcările vor fi de sus în jos, cu periuța ținută în poziție verticală. Nu uitaţi de curăţarea limbii şi a mucoasei obrajilor pentru că şi pe acestea se depun bacterii. Periajul nu trebuie efectuat brutal astfel încât să nu lezăm gingia sau smalțul dinților în timp”, explică, la rândul său, medicul stomatolog Georgios Nakis.
Alegerea pastei de dinţi este la fel de importantă. „O pastă de dinți trebuie să conțină microparticule dure pentru înlăturarea mai eficientă a plăcii bacteriene și, de asemenea, un conținut de fluor cât mai ridicat, acesta având un rol foarte important în împiedicarea formării cariilor şi a deteriorării smal- ţului. Durata efectuării periajului este de 4-5 minute, cam un minut pentru fiecare cadran. Periajul se efectuează de minim două ori pe zi, dimineaţă şi seară, indicat fiind şi după masa principala de prânz”, spune medicul stomatolog Georgios Nakis.
Ața dentară, după periaj
După periajul dentar folosim ață dentară și nu înainte pentru a nu introduce subgingival bacteriile din placă bacteriană de la suprafață. Se trece cu aţă dentară înfăşurată în jurul degetelor arătătoare prin fiecare spaţiu interdentar, fără a pune presiune foarte mare pentru a evita rănirea papilei interdentare”, explică medicul Smaranda Ionescu. Cei doi stomatologi spun că, după folosirea aței dentare, cavitatea orală trebuie clătită cu apă de gură. Apoi, în cazul existenței coroanelor dentare sau a punţilor dentare se recomandă utilizarea dușului bucal pentru igienizarea zonelor în care nu poate pătrunde ața dentară sau periuța. Este, de asemenea, recomandat şi în cazul purtătorilor de aparate ortodontice. „Duşul bucal are formă unei periuţe electrice cu un capăt prin care permite apei să trecă cu presiune printre dinţi, înlăturând placa bacteriană din spaţiile greu accesibile. Rezervorul duşului bucal se poate umple cu apă sau cu apă amestecată cu apă de gură pentru sporirea efectului antimicrobian. În afară de îngrijirea dinților la domiciliu, o dată la 3-6 luni, medicul stomatolog efectuează, în cabinet, igienizarea profesională, proces care cuprinde detartraj, periaj profesional și airflow”, a declarat Georgios Nakis.
După efectuarea igienizării orale complete, puteţi opta pentru albirea dinților, procedeu care întregește aspectul îngrijit al danturii. E important de știut că nu e bine să încerci să-ți albeștii dinții de capul tău sau după reclamele pe care le vezi la televizor. „Dacă optaţi pentru albirea la domiciliu este bine că aceasta să fie efectuată în urma unui consult de către medicul stomatolog prin care acesta stabilește, împreună cu pacientul, tipul gelului de albire necesar obținerii nuanței dorite, cât și fabricarea gutierelor personalizate pentru aplicarea gelului. Pentru diminuarea efectului de hipersensibilitate dentară, care poate apărea după albire, este necesară aplicarea gelurilor cu concentraţii crescute de fluor de că- tre medicul dentist”, explică stomatologul Smaranda Ionescu. „Dacă doriţi obţinerea unei nuanţe mai albe într-un timp mai scurt, puteţi opta pentru albirea în cabinetul stomatologic. Spre deosebire de albirea efectuată la domiciliu cu ajutorul gutierelor, albirea efectuată de medicul stomatolog în cabinet este cea mai eficientă datorită substanțelor cu o concentrație mai mare de peroxid de hidrogen disponibile în cabinet. Tratamentul de albire a dinţilor se obţine prin efectuarea a una până la trei şedinţe de 20 de minute până la obţinerea nuanţei dorite, completează Georgios Nakis.
Gingiile trebuie protejate
O ședință de albire a dinților presupune, ca prim pas, izolarea gingiilor de către medicul dentist cu o barieră protectoare sub formă de gel, apoi aplicarea gelului de albire pe suprafață externă a dinților, acesta fiind activat cu ajutorul lămpii cu leduri de mare intensitate. În final se aplică o pastă desensibilizantă pe bază de fluor, pentru protecţia smalţului dentar. „Pacienţii trebuie să ştie că albirea este eficientă doar în cazul dinţilor naturali şi că după efectuarea tratamentului de albire în cabinet, efectul acesteia trebuie menţinut cu ajutorul pastelor de dinţi potrivite”, atrage atenția Smaranda Ionescu. De asemenea pentru menţinerea nuanţei obţinute prin tratamentul de albire, pacienţii trebuie să evite băuturile care colorează smalţul dinţilor, fumatul şi să acorde importantă igieniză- rii prin efectuarea de detartraje și periaje profesionale de medicul dentist la 3 – 6 luni cât și la domiciliu prin periajul corect, folosirea aței dentare și a unei ape de gură corespunzătoare.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…