Din cuprinsul articolului
Spălarea mâinilor este o necesitate dacă vrei să eviți infecțiile, dar este deosebit de importantă după ce ai atins anumite obicecte considerate un adevărat magnet pentru microbi.
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA recomandă folosirea săpunului și a apei curate sau a unui dezinfectant pe bază de alcool, cu cel puțin 60% alcool, pentru spălarea mâinilor. Studiile au confirmat că ambele sunt modalități eficiente de gestionare a germenilor. Desigur, este imposibil sți păstrezi mâinile 100% curate tot timpul (plus că unele bacterii sunt benefice!), dar cercetările științifice au arătat că spălarea mâinilor este o activitate deosebit de importantă după ce ai intrat în contact cu următoarele obiecte.
În zilele noastre, poți folosi un card de debit sau de credit pentru majoritatea cumpărăturilor, dar uneori trebuie să folosești bancnote sau monede. Când o faci, asigură-te că-ți speli mâinile cât mai curând posibil. Cercetătorii au testat mai multe bancnote și au descoperit sute de microorganisme, inclusiv bacterii orale și vaginale, precum și ADN de la animale de companie și virusuri.
Cercetări similare au arătat că unele bancnote și monede conțin chiar și patogeni precum E. coli și Salmonella.
Katy Burris, MD, dermatolog la Centrul Medical al Universității Columbia din New York City, spune că unul dintre momentele critice în care trebuie să-ți amintești să-ți speli mâinile este după ce ai călătorit cu mijloacelee de transport în comun, unde mai multe persoane ating continuu aceleași suprafețe, de la balustradele de pe scară rulantă la barele din metrou sau clanțele ușilor de la baie.
Datorită fluxului constant de pacienți, majoritatea lucrurilor dintr-un cabinet medical găzduiesc germeni sau bacterii – în special stiloul de semnat. De fapt, pe stiloul acela de semnat se găsesc 46.000 de germeni în plus față de un scaun de toaletă obișnuit.
Alte locuri ascunse cu germeni pe care trebuie să le eviți sunt cotierele scaunelor din sala de așteptare și clanța ușii.
Restaurantele pot fi printre locurile în care e cel mai probabil să iei un virus – dar meniul este cel mai mare purtător. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au luat mostre de bacterii de pe meniurile restaurantelor și au descoperit că acestea purtau 185.000 de organisme bacteriene.
Este logic, având în vedere că atât de multe persoane manevrează meniurile de la restaurante, inclusiv personalul restaurantului care manevrează și farfuriile și tacâmurile murdare ale altor clienți. Poate că nu poți evita să atingi acel meniu, dar asigură-te să-ți speli mâinile după ce ai dat comanda.
Nu toată lumea își spală mâinile după ce atinge animale de companie sau alte animale, dar ar trebui să o facă, conform lui Nesochi Okeke-Igbokwe, MD. „Animalele pot purta diverse boli,” spune ea. „Și pentru că animalele de companie sunt în general considerate prietenoase cu familia, spălarea mâinilor este uneori neglijată.” Spălarea mâinilor după atingerea animalelor sau după interacțiunea cu animalele de companie, fie ale tale sau ale altcuiva, este importantă.
Bucătăria este un mediu plin de germeni. Aduci nu doar alimente crude, ci și împrăștii germeni de la alimente, ustensile și textile, precum prosoapele de bucătărie și bureții. Un studiu a descoperit până la 326 de specii diferite de bacterii pe bureții de bucătărie folosiți. Asigură-te să îi arunci pe cei vechi și, așa cum sugerează Dr. Burris, spală-ți întotdeauna mâinile înainte de a pregăti o masă și după ce manipulezi carne crudă.
Chiar dacă multe persoane folosesc telefonul sau computerul pentru a lua notițe și a face liste, uneori trebuie să împrumuți un pix. Acest lucru e în regulă, dar spală-ți mâinile după ce-l folosești.
Potrivit Wall Street Journal, un pix de birou obișnuit are de zece ori mai mulți germeni decât un scaun de toaletă de birou obișnuit, având aproximativ 200 de bacterii pe centimetru pătrat. Dacă asta nu te înfioară, gândește-te că multe persoane obișnuiesc să mestece sau să roadă capacele de pix.
Este crucial să-ți speli mâinile după ce atingi orice ecran. Unul dintre cei mai mari vinovați sunt aparatele de tip kiosk din aeroporturi sau locații de transport public, spune Dr. Burris. „Germenii sunt pretutindeni, iar unele locuri pot găzdui mai mulți decât crezi,” spune ea.
Telefoanele mobile contează, de asemenea, în special când le împărțim cu alții. Vestea bună: „Spălarea simplă cu săpun și apă va reduce transmiterea acestor agenți patogeni,” spune Dr. Burris.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…