Sari la conținut

Șpaga legalizată? Atențiile către medici devin lege: pacienții pot face acum donații legale spitalelor

Flagrant
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Legea care permite pacienților să facă donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți, în loc să ofere „atenții” personalului medical, a fost promulgată. Astfel, medicii au acum responsabilitatea de a informa pacienții că pot sprijini spitalul ca formă de recunoștință pentru actul medical de care au beneficiat.

Potrivit Administrației Prezidențiale, legea a fost promulgată de Ilie Bolojan și prevede modificarea unui articol din Legea drepturilor pacientului. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților pe 26 martie și vizează eliminarea posibilității ca pacienții să ofere plăți suplimentare și atenții angajaților spitalelor, dar în schimb le oferă opțiunea de a face donații unităților sanitare.

„Pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în materie”, stipulează legea.

„Nu se legalizează șpaga”

Inițiativa legislativă a fost susținută de mai mulți deputați USR, care, în expunerea de motive, subliniază că „oferirea unui cadou medicului” este o practică frecvent întâlnită în comportamentul pacienților români, care se află adesea într-o dilemă între dorința de a-și exprima recunoștința și riscurile implicate de un astfel de gest. Deși cadrul legislativ a fost modificat de-a lungul anilor, această practică nu a avut o reglementare clară până acum.

„Nu dorim anularea completă a dreptului la recunoștință al pacientului. El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susținem ca acest gest de recunoștință să se manifeste doar prin donații către unitatea medicală, nu către medici sau alți angajați ai spitalelor”, se arată în expunerea de motive.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatori, a subliniat, după votul din Parlament, că prin acest proiect „nu se legalizează șpaga”.

„Pacienții trebuie învățați de medici că un cuvânt de mulțumire și o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt responsabili să le spună pacienților care vor să sprijine spitalul că acest lucru se poate face doar printr-o donație legală către unitatea sanitară. Orice altă formă de recunoștință din partea pacienților față de medici sau alți angajați ai spitalului este interzisă prin lege”, a declarat Ungureanu.

Proiectul de lege fusese inițial respins de Senat, dar Camera Deputaților a fost forul decizional. Legea este o încercare de a reglementa și de a oferi un cadru legal pentru sprijinul acordat spitalelor, evitând în același timp practicile nelegale de „atenții” către personalul medical. Astfel, pacienții care doresc să mulțumească pentru tratamentele primite vor putea face acest lucru într-un mod legal și transparent, prin donații către spitale, în conformitate cu legislația în vigoare.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel