Din cuprinsul articolului
SOS Ucraina. Ucrainenii au nevoie de medicamente, truse de prim ajutor și alimente. În acest context, Primăria Municipiului București face publică lista produselor de primă necesitate de care au urgentă nevoie vecinii noștri ucraineni.
Totul s-a terminat. Cum pot fi ajutați vecinii noștri ucraineni
Reprezentanți ai Primăriei Municipiului București au luat legătura cu omologii Primăriei Kiev, precum și cu Ambasada Ucrainei în România, pentru a stabili care sunt produsele de strictă necesitate de care au nevoie cetățenii ucraineni în aceste zile.
În același timp, autoritățile au semnat un protocol de colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie Română, în vederea implementării proiectului ”București pentru Ucraina”.
Apel către bucureșteni – donații pentru Ucraina
Potrivit convorbirilor avute cu autoritățile locale de la Kiev, sunt necesare alimente, produse de igienă, tacâmuri de unică folosință etc., partea ucraineană trimițând, în acest sens, o listă orientativă de necesități, pentru toți românii care vor să facă donații.
Ce produse sunt necesare?
- Hrană la conservă (conserve de carne, de pește, pate, porridge, conserve de supă/ciorbă, conserve de legume, fasole la conservă etc.)
- Produse uscate sau deshidratate (supe ‘la plic’, piure de cartofi instant, paste instant, noodles, porridge, lapte praf, cafea instant, ceai la plic etc.)
- Pâine prăjită, crackers (sărați), pesmeți, biscuiți, sticksuri
- Cereale (fulgi de hrișcă, de orz)
- Sare, zahăr, condimente
- Produse de igienă personală (șervețele, periuțe și pastă de dinți, săpun)
- Carne și brânzeturi (salam uscat/afumat cârnați uscați/afumați, brânzeturi tari/maturate vidate)
- Apă de băut – sticle mici (0,5 sau 0,75 l) și/sau recipiente mari/bidoane
Altele: șervețele uscate/umede, pachete de pastă de dinți + periuță, gumă de mestecat, vitamine, tacâmuri de unică folosință (farfurii, furculițe, linguri, pahare)
- Dulciuri: lapte condensat, fructe deshidratate, halva, biscuiți/fursecuri, dulciuri, ciocolată
- Produse speciale – mâncare pentru bebeluși cu termen mare de valabilitate
- Produse non alimentare: scutece, cearșafuri de copii, prosoape, articole de lenjerie intimă, șosete, bandă adezivă, canistre (5-20 litri), cutii (termosuri, lăzi frigorifice, cutii)
- Produse de tip ‘camping’: izopren, pături, pături cu aer cald, lanterne, genunchiere, cotiere, căști de protecție, stații emisie-recepție/walkie-talkie, saci de dormit, îmbrăcăminte termică
- Electronice: fierbătoare și baterii externe
Unde pot fi duse produsele donate
În consecință, Primăria Municipiului București face un apel către toți cei care doresc să doneze să cumpere și să ducă produsele achiziționate la cele 3 centre pentru primirea donațiilor, administrate de PMB prin DGASMB și Proedus:
- Centrul Bebe de Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu), cu program de luni până vineri între orele 10.00 şi 18.00
- Centrul de Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, sectorul 1), cu program de luni până vineri între orele 10.00 şi 18.00, dar și sâmbăta între orele 09.00 – 14.00.
- Centrul de Colectare a donațiilor de la Arena Națională (Bulevardul Basarabiei 37 – 39), program de luni până duminică între orele 10.00 şi 18.00, telefon: 0783.121.232.
Pentru orice alte probleme referitoare la criza refugiaților (ex. cereri de cazare și hrană) Instituția Prefectului Municipiului București a pus la dispoziție nr. de tel. 021.414.44.94 – call-center pentru gestionarea crizei refugiaților.