Categories: Expertul zilei

Sortimente sănătoase de pâine. Se pot consuma fără frică

Pâinea nu reprezintă un pericol pentru cei care sunt la dietă dacă știu ce sortimente să aleagă. Carbohidrații sunt primele elemente tăiate de pe lista alimentelor permise când vine vorba de o dietă de slăbit, iar pâinea este produsul cu cea mai mare cantitate de carbohidrați.

Totuși, medicii nutriționist spun că  macromolecule au funcția de a ne furnizeze energie și ei nu trebuie să lipsească complet dintr-o dietă. În cazul unei femei adult obișnuite, al cărei aport zilnic este de 2000 kcal, înseamnă aproximativ 225-275 g de carbohidrați pe zi.

Din fericire, pe piața din România există sortimente de pâine care pot fi consumate fără grijă, cum ar fi pâinea din cereale integrale.

Specialiștii recomandă ca 45-65% din totalul caloric zilnic să provină din carbohidrați, iar cel puțin jumătate să fie din cereale integrale. Aceste cereale asigură necesarul de fibre și oferă un conținut consistent de vitamine și de minerale. În plus, cerealele integrale nu cauzează creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge (datorită fibrelor) și pot menține senzația de sațietate.

Iată cele mai recomandate sortimente de pâine:

Pâinea cu germeni de grâu

Pâinea este făcută din cereale integrale în care se adaugă germenii de grâu și are conținut mai scăzut de sodiu și nici zahăr adaugat. Are consistența mai densă și ușor gumoasă și este potrivită pentru prăjit și mai puțin recomandata pentru sandvișuri. Poate fi păstrată și la congelator.

 

Pâinea integrală

Este o optiune clasică. Trebuie ales sortimentul care are ca ingredient principal făina integrală de grâu și trebuie verificat conținutul de zahăr și de sodiu.

Pâinea cu maia

Maiaua se obține din fermentarea făinii cu apă sau din adăugarea de drojdie. Procesul de fermentare poate favoriza dezvoltarea anumitor nutrienți. De obicei, nu se adaugă zahăr în acest tip de pâine, care este prietenoasă cu stomacul, în primul rand.

Pâinea cu semințe

Semințele sunt unele dintre cele mai încărcate de nutrienți alimente care se pot consuma: conțin fibre, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. De asemenea, au consistența crocantă. Când alegem pâinea cu semințe, trebuie să ne asigurăm că este din făină integrală. Se poate face pâine cu semințe și din făină de migdale sau de cocos.

Banana Bread

Banana Bread poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă, dacă e redusă cantitatea de zahăr adăugată, e controlat adaosul de grăsimi și se folosesc cereale integrale. Se poate păstra la congelator și se poate cosnuma ca gustare.

Pâinea de casă, sortimentul cel mai sănătos

„Oricât de mult ne-am strădui să găsim o pâine bună în supermarket, ne este aproape imposibil, din caza faptului că majoritatea sortimentelor ambalate sunt pline de conservanți.

O alternativă mai bună sunt micile brutării

O alternativă mai bună sunt micile brutării. Pâinea albă feliată rămâne în topul alimentelor nocive, extrem de bogată în carbohidrați și aproape complet lipsită de substanțe nutritive.

Acest aliment “mort” din punct de vedere nutrițional interferează cu tranzitul intestinal, favorizând constipația. Numeroase studii științifice asociază consumul regulat de pâine albă cu apariția cancerului de colon. La polul opus se află pâinea din făinuri integrale cu bob încolțit 100%.

Această pâine conține fibre naturale ce favorizează digestia, vitamine din complexul B precum și pre și probiotice care hrănesc bacteriile bune din intestin. Pâine graham, de exemplu, este o sursă bogată de fier. Recomand, de asemenea, pâinea din secară, orz, ovăz, kamut, grâu spelta, toate aceste cereale fiind extrem de bogate în nutrienți.

Din cauza alergiilor și intolerantelor alimentare, multe persoane apelează la sortimente de pâine fără gluten. În momentul actual consider că nu există nicio variantă sănătoasă de pâine ambalată fără gluten, deoarece toate sortimentele folosesc făinuri extrem de rafinate, faină de porumb (ingredient cu potențial inflamator major) precum și numeroși conservanți și aditivi alimentari.

Ca nutriționist le spun deseori pacienților că cel mai sigur mod de a consuma o pâine sănătoasă este acela de a o prepara singuri în casă. Doar așa se poate controla 100% calitatea ingredientelor”, a declarant Maria Mihăilă, Nutriționist și Fitoterapeut, pentru libertateapentrufemei.ro.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

19 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

49 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: