Sari la conținut

Sorina Pintea: ”Am primit un diagnostic de boală gravă”

Din cuprinsul articolului

Fostul ministru al Săntății, Sorina Pintea a explicat motivul pentru care a preferat să se retragă din spațiul public, în ultima perioada. Ea a scris într-o postare pe Facebook că a fost diagnosticată cu o boală autoimună gravă. Redăm, mai  jos, postarea integrală:

Viața este imprevizibilă!

Imediat după instalarea mea la Ministerul Sănătății, mai exact pe data de 5 martie 2018, din cauza lipsei imunoglobulinelor, am activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

În ultima parte a mandatului am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019 am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care și cel cu imunoglobuline.

Eu am încredere în sistemul medical din România așa că am ales să mă tratez la noi în țară, într-un spital de stat.

În momentul de față boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicații pentru dispariția din spațiul public. Vreau să știți că de acum voi fi din nou prezentă pentru că boala nu m-a ținut departe de voi, doar că am comunicat mai puțin.

Ce sunt imunoglobulinele

Imunoglobulinele sunt substante obtinute din plasma sanguina umana si sunt medicamente esentiale pentru pacientii cu imunodeficiente primare si boli autoimune. In lipsa administrarii lor, pacientii dependenti de imunoglobulina risca sa nu isi mai poata desfasura activitatea, sa fie imobilizati la pat si, in cele din urma, sunt in pericol de moarte. In plus, orice virus, inclusiv o banala raceala, le poate fi fatal.

Imunoglobuline sunt administrate ca să asigure protecţia pe un anumit interval de timp sau ca să reducă severitatea manifestărilor diferitelor boli. De asemenea, imunoglobulinele sunt folosite pentru a proteja fătul în timpul sarcinii dacă mama are Rh negativ, dar şi ca să diminueze capacitatea sistemului imun de a ataca ţesuturile organismului în unele cazuri de boli autoimune.

Totodată, imunoglobulina ajută pacienţii cu boli care afectează sinteza propriilor anticorpi sau care iau tratament pentru diferite tipuri de cancer și leucemie. Este, de asemenea, folosită în tratamentul pentru anumite forme de cancer care blochează sinteza de anticorpi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel