Din cuprinsul articolului
Numărul românilor care donează sânge în mod constant este extrem de mic, în ciuda faptului că anual ar fi nevoie de circa 500.000 de unităţi de sânge, iar la fiecare două secunde o persoană are nevoie de sânge.
Cel mai recent sondaj realizat la nivel naţional relevă că un sfert din românii din mediul urban au donat sânge, însă doar 17% în ultimul an.
Potrivit datelor studiului sociologic ,,Donarea de sânge: Percepții și Bariere”, realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) în parteneriat cu Asociația Smart Society, 46% dintre români au foarte puține informații despre donarea de sânge, iar 7% dintre români nu ar dona indiferent de situație.
Chiar dacă 7 din 10 români din mediul urban asociază donarea de sânge cu viața; 56% dintre români au temeri legate de actul donării care-i fac să fie reticenți și să nu doneze sânge. Potrivit acestui studiu, românii au frică de injecții, respectiv de ace, de sânge, manifestă teamă de spitale, de posibilitatea de a lua o boală sau infecții din centrele de donare (hepatită, etc.).
Românii se tem că se vor simți slăbiți după donare sau că actul donării de sânge va avea efecte negative asupra sănătății acestora.
32% dintre respondenți au punctat lipsa informațiilor referitoare la donarea de sânge, 28% au spus că sunt bariere legate de centre enumerând posibila igienă precară din centrele de donare, timpul mare petrecut la centru, comportamentul personalului medical, iar 18% au dat vina pe destinația sângelui, argumentând că nu au motivație dacă donarea nu este pentru cineva apropiat, că nu știu dacă sângele ajunge acolo unde este nevoie.
O concluzie care a reieșit în urma studiului este aceea că suportul psihologic din partea personalului de la centrele de donare și detalierea pașilor, (prezentarea instrumentarului) sunt de mare ajutor pentru potențialii donatori.
,,În contextul unor clasamente diferite care plasează România pe ultimul loc în Europa privind donarea de sânge, sondajul realizat de SORMA are menirea de a readuce în prim plan importanța donării de sânge pentru salvarea vieților semenilor noștri”, a declarat Alina Șerbănică, Președintele SORMA, citat de 360medical.ro.
Românii au nevoie de informare, campanii de educare și responsabilizare pentru a conștientiza necesitatea donării de sânge. 37% dintre români sunt de părere că Ministerul Sănătății trebuie să susțină campaniile de donare de sânge.
Deși numărul campaniilor derulate în ultimii ani pentru donarea de sânge a crescut, 37% dintre românii din mediul urban nu au auzit de nicio campanie, iar 82% dintre români nu cunosc niciuna dintre aplicațiile care facilitează programarea pentru a dona sânge.
93% dintre cei care nu au donat până acum, ar putea fi sensibilizați și motivați. Donarea de sânge se află printre alegerile românilor când vine vorba de acțiunile caritabile pentru care ar opta.
Ultimele statistici europene arată că doar 1,5% dintre români donează sânge în mod constant şi asta în ciuda faptului că donatorii se bucură de tichete şi alte beneficii care se îndreaptă către ei.
52% dintre respondenți au precizat că donează pentru a-i ajuta pe cei cunoscuți când au nevoie, 37% o fac pentru beneficiile aduse sănătății lor, 15% pentru bonurile de cumpărături pe care le primesc, iar 10% pentru primirea unei zile libere de la locul de muncă.
Pentru fiecare donare de sânge, un donator poate primi, în general, câte şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 10 lei fiecare. Donatorii ar putea primi cardurile direct de la centrul de donare de sânge.
Pentru o donare de sânge, donatorul primeşte şi o zi de concediu plătit. Concret, ziua în care merge să doneze sânge este zi liberă pentru donator. Ziua se poate reporta, dacă donatorul merge oricum într-o zi liberă să doneze sânge, zi de weekend sau sărbătoare legală.
Totodată, persoanele care donează sânge se bucură de o semi-gratuitate pe transportul în comun. Dacă mergi să donezi o dată sânge, ai o lună 50% reducere la abonamentele de transport în comun la STB şi metrou, potrivit observatornews.ro.
Aceste avantaje pot fi obţinute în baza unor documente justificative, respectiv adeverinţa de donator, carnet de donator, carte de identitate şi, eventual, document din care să reiasă că locul de muncă se află în localitatea respectivă.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…