Categories: Ştiri sănătate

Sondaj de opinie privind atitudinea românilor față de vaccinarea anti-COVID. Un număr însemnat de oameni încă refuză imunizarea

Din cuprinsul articolului

Campania de vaccinare anti-COVID a încetinit, la nivel național. Aproximativ 13.500 de persoane au făcut primul vaccin anti-COVID în ultimele 24 de ore, cu mult sub numărul înregistrat în săptămânile anterioare. Potrivit unui sondaj, o mare parte din populație încă refuză imunizarea.

Aproape 13.500 de persoane au mai făcut de ieri până astăzi primul vaccin anti-COVID-19, iar totalul celor care au primit cel puţin o doză se apropie de 4.600.000. Cifrele zilnice se menţin la valori mult mai scăzute faţă de săptămânile anterioare, dat fiind că în prezent activitatea de vaccinare vizează mai ales mediul rural, scrie Rador.

Mulți români încă refuză imunizarea

Vârstnicii şi persoanele cu studii superioare sunt categoriile de populaţie cele mai favorabile imunizării anti-COVID-19 în România, conform rezultatelor unei cercetări prezentate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, un sondaj de opinie derulat la sfârşitul lunii trecute pe tema „Vaccinarea, o problemă naţională”.

În medie, românii estimează că puțin peste jumătate dintre adulți se vor vaccina împotriva COVID-19, iar această valoare este întărită de faptul că aproximativ 56% dintre cei care au răspuns la întrebări ar recomanda unei persoane apropiate să se imunizeze, arată concluziile analizei ICCV și Elicom, un operator de telecomunicații.

Cei care nu ar face o asemenea recomandare se împart în două categorii. Pe de o parte, sunt cei care evită o recomandare ferma, atât pro, cât și contra vaccinării, iar, pe de altă parte, cei care se opun vaccinării și le-ar recomanda și apropiaților să nu se vaccineze.

Proporția acestora este de circa 15%, adică peste două milioane de persoane din toate straturile sociale. Reticența sau opoziția la vaccinare este pusă de respondenți în principal pe seama lipsei de informare, a manipulării sau a dezinformării, dar și, într-un alt registru, pe teama de reacții adverse, inclusiv de moarte, pe neîncrederea în eficacitatea vaccinurilor și chiar pe convingerea că noul coronavirus nu există – 6% din populație, adică peste 800.000 de persoane.

Este vorba, notează realizatorii studiului, de o grupare de oameni redusă ca proporție, dar suficient de numeroasă și de activă pentru a-și face simțită prezența.

Recent Posts

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

8 minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

38 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Citeste si: