Din cuprinsul articolului
Se știe că somnul insuficient duce la complicații diabetice. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că pentru pacienții cu diabet zaharat, atât somnul insuficient, cât și cel excesiv, pot duce la deteriorarea vaselor de sânge mici.
Complicațiile microvasculare sunt probleme frecvente pe termen lung asociate cu diabetul, care afectează vasele de sânge mici. Aceste complicații includ de obicei retinopatia (lezarea vaselor de sânge ale ochiului), nefropatia (lezarea vaselor de sânge ale rinichilor) și neuropatia (lezarea nervilor).
Într-un nou studiu, cercetătorii au explorat legătura dintre durata somnului și bolile microvasculare la persoanele nou diagnosticate cu diabet de tip 2. Ei au descoperit că durata scurtă a somnului este legată de un risc de 2,6 ori mai mare de boli microvasculare, în timp ce durata de somn lungă este legată de un risc de 2,3 ori mai mare de apariție a aceleiași afecțiuni.
Cercetătorii au monitorizat durata somnului a aproximativ 400 de persoane cu diabet zaharat de tip 2. Ei au definit somnul scurt ca mai puțin de șapte ore și somnul lung ca nouă ore sau mai mult.
S-a observat că aproximativ 12% dintre pacienți au experimentat un somn scurt, în timp ce 28% au avut un somn lung în medie. Studiul a arătat că 38% dintre cei cu somn scurt și 31% dintre cei cu somn lung au prezentat semne de afectare a vaselor de sânge mici, subliniind impactul semnificativ atât al somnului insuficient, cât și al somnului excesiv asupra sănătății vasculare la diabetici.
Ei au mai observat că riscul de complicații microvasculare crește odată cu vârsta. De exemplu, persoanele cu diabet cu vârsta peste 62 de ani care suferă de somn scurt au un risc de 5,7 ori mai mare de a dezvolta o boală a vaselor mici de sânge.
„La pacienții cu T2DM diagnosticați recent, atât durata scurtă, cât și cea lungă a somnului sunt asociate cu o prevalență mai mare a bolii microvasculare, comparativ cu durata optimă a somnului pe timp de noapte. Vârsta amplifică asocierea dintre durata scurtă a somnului și boala microvasculară, sugerând o vulnerabilitate crescută în rândul persoanelor mai în vârstă”, au scris cercetătorii.
Concluziile studiului urmează să fie prezentate la reuniunea anuală din acest an a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, care va avea loc la Madrid în luna septembrie.
Cercetătorii avertizează că descoperirile ar trebui să fie considerate preliminare până când sunt publicate într-un jurnal evaluat de colegi și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele somnului slab asupra diabeticilor.
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…