Sari la conținut

Somnul insuficient sau neodihnitor afectează grav creierul, scade imunitatea și poate favoriza apariția cancerului

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai periculoase obiceiuri

Lipsa somnului sau o calitatea proastă a acestuia nu afectează doar atenția ci și sistemul imunitar și cu timpul poate favoriza apariția unor boli grave.

Unul dintre cele mai mari studii cu privire la somn derulate până în prezent de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan a demonstrat că privarea de somn ne afectează mult mai mult decât au sugerat teoriile anterioare.

Cercetarea oamenilor de știință americani nu este doar unul dintre cele mai mari studii, ci și primul care a evaluat modul în care privarea de somn afectează capacitatea de a finaliza o serie de pași. Acest studiu se bazează pe cercetările anterioare și a cuantificat efectul lipsei de somn asupra capacității unei persoane de a urma o procedură și de a menține atenția.

Lipsa somnului: risc de diabet, obezitate, cancer

„Cercetările noastre au arătat că privarea de somn dublează șansele de a face erori și triplează numărul de lipsuri în atenție, ceea ce este uimitor. Persoanele lipsite de somn trebuie să fie precaute în absolut tot ceea ce fac și pur și simplu nu pot avea încredere că nu vor face erori costisitoare și cu consecințe tragice”, au declarat coautorii cercetării Fenn și Michelle Stepan, potrivit sciencedaily.com.

Prin aceste descoperiri oamenii de știință speră că oamenii vor fi capabili să recunoască cât de semnificativ sunt împiedicate abilitățile lor din cauza lipsei de somn.

“Apneea în somn este o problemă la fel de serioasă și în rândul copiilor, 1 din 10 copii având risc de a dezvolta tulburări de respirație în timpul somnului, așa cum arată rezultatele primului studiu din România în acest sens.

La nivel internațional sunt date actuale care subliniază evoluția acestor probleme către vârsta de adult. Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, pentru doctorulzilei.ro.

De câte ore de somn avem nevoie, în funcție de vârstă

Statisticile arată că mai puțin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat, în condițiile în care majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile.

La nivel global, printre afecțiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn (cu prevalență de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii (afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsie – adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

Orele de somn de care ai nevoie se modifică odată ce înaintezi în vârstă. Experții Academiei Americane de Medicină a Somnului și ai Societăţii pentru Cercetarea Somnului recomandă ca într-un interval de 24 de ore:
• nou-născuții de 0-3 luni să aibă 14-17 ore de somn;
• copiii de 4-12 luni să doarmă 12-16 ore;
• copiii mici de1-2 ani să aibă 11-14 ore de somn;
• preşcolarii în vârstă de 3-5 ani să se odihnească 10-13 ore;
• copiii de vârstă școlară, de 6-12 ani să doarmă 9-12 ore;
• adolescenții de 13-18 ani să aibă 8-10 ore de somn;
• adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să se odihnească 7 sau mai multe ore pe noapte;
• adulții de 61-64 de ani să doarmă 7-9 ore;
• adulții mai în vârstă, de 65 de ani sau mai mult să se odihnească 7-8 ore.

Calitatea somnului – de ce este importantă?

Deși cantitatea de somn din fiecare zi este importantă, alte aspecte ale somnului contribuie, de asemenea, la sănătatea și bunăstarea ta. De aceea, o calitatea bună a somnului este, de asemenea, esențială, pentru că aceasta poate influența numărul de ore de somn de care ai nevoie.

Semnele unei calități slabe a somnului includ senzația de somn sau oboseală chiar și după ce ai dormit suficient, trezirea repetată în timpul nopții și simptomele unei tulburări de somn, cum ar fi sforăitul sau gâfâitul ori. De asemenea, crampele de la picioare, furnicăturile, dificultățile de respirație, insomnia cronică sau orice alte simptome pot te împiedica să dormi bine. Obiceiurile mai bune în ceea ce privește rutina ta de somn sau diagnosticarea și tratarea oricărei tulburări de somn pe care o ai, îți pot îmbunătăți calitatea somnului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel