Sari la conținut

Somnul insuficient poate avea efecte grave asupra ochilor. Ce s-a descoperit într-un studiu recent

somn
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
mituri despre somn

Somnul insuficient poate avea efecte grave asupra ochilor. Oamenii de știință au demonstrat deja că privarea de somn are efecte negative asupra organismului. Dar au început să cerceteze și modul în care lipsa somnului poate afecta diferite organe. Cercetătorii din China și SUA au publicat de curând un studiu în Stem Cell ReportsTrusted Source despre modul în care somnul perturbat poate afecta ochii. Privarea de somn poate afecta atât celulele stem din cornee, cât și filmului lacrimal al suprafeței corneene, susține studiul, informează Medicalnewstoday.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), mai mult de o treime dintre adulți nu dorm suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte.
Un somn insuficient poate cauza o mulțime de probleme de sănătate, cum ar fi un risc mai mare de obezitate, dezvoltarea diabetului zaharat și hipertensiune arterială.
Unul din motivele care contribuie la faptul că foarte mulți oameni nu se odihnesc suficient este apariția unei tulburări de somn. National Institutes of Health spune că aproximativ 40 de milioane de americani au o tulburare de somn.

Cum a fost realizat studiul

Cercetătorii au folosit șoareci pentru a afla mai multe despre modul în care lipsa de somn afectează ochii. Potrivit acestora, „corneea este suprafața frontală clară a ochiului”. Corneea are un „film lacrimal” care ajută la menținerea confortabilă a ochilor și oferă protecție împotriva infecțiilor.

Cercetătorii au fost interesați să afle în ce măsură lipsa de somn poate afecta celulele stem din cornee.
Dr. Neil Neimark, medic de familie, care aplică terapia cu celule stem, a remarcat că aceste celule stem au „putere de vindecare” și „orice reparare a țesuturilor din organism este inițiată de celulele stem”.

Disconfort ocular, inclusiv uscăciune, durere, prurit și hiperemie a ochiului

Cercetătorii studiului au evaluat expresia genelor la șoareci după două zile de privare de somn și apoi după zece zile de privare de somn. După cele două zile, cercetătorii au descoperit că 287 de gene au fost semnificativ stimulate și 88 au fost dereglate în cornee. La 10 zile, au văzut 272 de gene stimulate în mod semnificativ și 150 de gene au fost dereglate.
Autorii au testat șoarecii după una-două luni de privare suplimentară de somn și au descoperit că transparența corneei a fost redusă și suprafața oculară a fost mai uscată.

„Consecințele pe termen scurt ale somnului insuficient provoacă disconfort ocular, inclusiv uscăciune, durere, prurit și hiperemie a ochiului”, notează autorii.

În ciuda acestor probleme, autorii au observat că tratarea șoarecilor care au cornee deteriorată cu picături pentru ochi care conțin antioxidanți a ajutat la restabilirea sănătății oculare.

Tulburărire de somn includ:

  • Apnee
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Insomnie
  • Narcolepsie

Pentru cei care nu sunt afectați de o tulburare de somn, cea mai bună modalitate de a dormi suficient este practicarea unei bune igiene a somnului. Oamenii pot face acest lucru mergând la culcare la aceeași oră în fiecare noapte, evitând ecranele cu 1-2 ore înainte de culcare și neconsumând alcool înainte de a se băga în pat, subliniază Medicalnewstoday.

Oboseala excesivă din cauza încercărilor de a păstra un echilibru între viaţa personală şi viaţa de la serviciu riscă sănătatea inimii. Şase ore de somn pe noapte sau mai puţin fac organismul să producă mai multe substanţe nocive şi hormoni care pot conduce la boli de inimă, susţine un studiu. Aceşti hormoni şi substanţe rele pot creşte riscul de infarct, de atac cerebral, dar şi de alte tulburări cum ar fi hipertensiune, colesterol ridicat, diabet şi obezitate.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel