Din cuprinsul articolului
Somnul de după-amiază. Un număr mare de adulți se confruntă cu somnolență în timpul zilei, iar o scurtă repriză de somn poate fi un antidot perfect. Și totuși, un pui de somn înseamnă mai mult decât reducerea oboselii. Potrivit medicilor, există un număr imens de beneficii ale somnului pentru sănătatea și bunăstarea generală a oamenilor.
„Somnul poate oferi un pic de răgaz în mijlocul zilei, ceea ce este util pentru a vă reîmprospăta fizic și cognitiv”, spune Dr. Kelly Waters, specialist în medicina somnului și neurolog la Spectrum Health.
Dar multe dintre avantajele somnului sunt în concordanță cu beneficiile obținerii unui somn suficient în mod regulat, spune specialistul în somn Dr. W. Christopher Winter.
„Este grozav dacă poți dormi între șapte și opt ore pe noapte. Dar, dacă nu puteți, un pui de somn este o modalitate bună de a umple acest timp”, spune dr. W. Christopher.
Potrivit medicului, siesta îți poate îmbunătăți capacitatea de învățare după aceea, te poate ajuta să îți amintești mai bine lucrurile și te poate ajuta să îți ții emoțiile sub control.
A trage un pui de somn atunci când ești bolnav este un semn că sistemul tău imunitar își face treaba, spune Waters.
„Când ești bolnav, celulele tale imunitare eliberează mesageri chimici pentru a direcționa răspunsul organismului și vindecarea. Acești mesageri te fac, de asemenea, să dormi”, explică ea.
A trage un pui de somn poate permite, de asemenea, sistemului imunitar să facă ceea ce trebuie să facă pentru a te ajuta să te faci bine.
„Deoarece funcția obișnuită a somnului este de a repara și întineri, este logic că atunci când ești bolnav, somnul te ajută să te repari și să te vindeci”, explică Waters.
A trage un pui de somn (sau mai multe) atunci când sunteți bolnav este „deosebit de util în special dacă boala ta interferează cu capacitatea de a dormi noaptea”.
Care sunt riscurile siestelor?
Siestele au fost legate de mai multe probleme de sănătate la adulți, inclusiv hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Un studiu recent efectuat pe 358.451 de persoane și publicat în revista Hypertension a constatat că participanții care de obicei ațipeau în timpul zilei aveau cu 12% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială și cu 24% mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care nu dormeau.
Și, dacă persoana avea sub 60 de ani, dormitul în majoritatea zilelor creștea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 20% în comparație cu cei care nu dormeau niciodată.
Siestele mai lungi, cum ar fi o oră sau mai mult, au fost, de asemenea, legate de un risc mai mare de diabet, boli de inimă și depresie.
Ce persoane ar trebui să evite să tragă un pui de somn?
Doctorii spun că somnul în timpul zilei poate fi util pentru o mulțime de oameni, dar nu toată lumea ar trebui să facă asta.
„Siestele pot să nu fie utile dacă nu vă simțiți revigorat [când vă treziți], dacă aveți dificultăți în a dormi noaptea sau dacă nu puteți păstra un pui de somn la un interval de timp mai scurt”, spune Waters.
Dacă aveți insomnie, este într-adevăr cel mai bine să evitați siestele dacă puteți.
„Creierul contabilizează o cotă zilnică de somn, iar somnul de la prânz diminuează această cotă. Există factori care se acumulează în timpul orelor de veghe și care declanșează somnolența. Somnolența îi reduce pe aceștia, iar mesajul de somnolență nu este la fel de puternic – astfel încât nu există un impuls atât de mare pentru a ajunge la somn și a rămâne adormit”, spune ea.
A trage un pui de somn în timpul zilei ar putea ajuta creierul să rămână sănătos pe măsură ce îmbătrânești, potrivit unor cercetări recente. Studiul, care a fost publicat în revista Sleep Health, a analizat mostre de ADN și scanări ale creierului de la 35.080 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.
Cercetătorii au descoperit că participanții care dormeau în mod obișnuit aveau un volum total al creierului mai mare (care este legat de un risc mai mic de a dezvolta demență și o serie de alte boli) decât cei care nu dormeau. Acest volum cerebral era echivalent cu 2,5 până la 6,5 ani de îmbătrânire, au spus cercetătorii.
„Constatările noastre sugerează că, pentru unii oameni, somnul scurt în timpul zilei poate fi o parte a puzzle-ului care ar putea ajuta la păstrarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat într-un comunicat autorul principal Victoria Garfield, cercetător principal la University College London.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…