Sari la conținut

Somnolență, slăbiciune și melancolie. De ce apar aceste simptome și soluții naturale

astenie de toamna
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
cum trecem peste astenia de toamnă

E oficial: toamna si-a intrat in drepturi, iar zilele friguroase si ploioase nu sunt departe! Totusi, schimbarile de la sezonul cald la cel rece inseamna nu doar variatii de temperatura sau o cantitate scazuta de lumina naturala solara, ci si modificari ale bioritmului intern al organismului. Starile de somnolenta prelungita asociate cu insomnii, slabiciunea fizica, lipsa de energie, starile de melancolie sau tristete si predispozitia catre raceli si infectii sunt printre primele semnale ale dereglarilor fiziologice si psihice cu care corpul se confrunta la inceput de toamna. Aceste manifestari pot dura zile sau saptamani intregi pana cand ritmul interior se ajusteaza la noile schimbari si este in mod normal diagnosticat ca astenie de toamna.

Astenia de toamna este o problema frecvent intalnita in aceasta perioada si se manifesta de regula la toate categoriile de varsta, de la copii pana la cei mai in varsta. Aceasta are simptomatologii diferite in functie de organismul si stilul de viata al fiecaruia, insa in general pentru a evita starile specifice acestei etape, este important sa acordam atentie deosebita unei alimentatii bogate in vitamine si proteine, dar si sa respectam un program regulat de somn. ”, explica specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

Vestea buna este ca, desi toamna aduce modificari interne atat la nivel fizic cat si psihic, tot ea ofera remedii naturale care amelioreaza sau solutioneaza aceste manifestari.

Un sistem nervos sanatos cu ajutorul dovleacului

Indiferent daca il consumati crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos si datorita efectului usor sedativ este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a starilor depresive si anxietatii. In plus, acesta este si o sursa importanta de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali si este imbogatit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru mentinerea sanatatii psihice, protejarea impotriva stresului oxidativ si reducerea starii de oboseala excesiva.

Combate oboseala cu cerealele integrale

Multe dintre persoanele care sufera de astenie, se confrunta cu o deficienta de serotonina, asociata cu oboseala excesiva, chiar daca au un program disciplinat de somn. Datorita continutului bogat in glucide, cerealele ofera energia necesara pentru functionarea corecta a organismului. In plus, acestea sunt bogate in tiamina, vitamina apartinand complexului B, care favorizeaza transformarea glucidelor in energie, ameliorand astfel starile de letargie si extenuare”, explica specialistul Ropharma, dr. Imunolog Tania Bejan.

Citricele si probioticele tin raceala departe!

Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit – sunt printre cele mai consumate fructe in timpul toamnei si cu un motiv intemeiat: acestea contin o cantitate importanta de vitamina C, antioxidanti, nutrienti cu proprietati anticancerigene si asigura in mod natural un sistem imunitar mai puternic.

O singura portocala contine peste 170 de fitonutrienti diferiti, care ofera o multime de beneficii organismului: inhiba formarea de cheaguri de sange, au proprietati antitumorale, alergenice si nu in ultimul rand imunomodelatoare. In plus, citricele sunt si o sursa bogata de flavonoide, care au rol antiseptic si actioneaza asemenea unor antibiotice naturale impotriva infectiilor virale si bacteriene, cu care ne confruntam adesea toamna”, explica specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

O alta modalitate de a intari organismul din interior, de a creste numarul de anticorpi si de a stimula imunitatea este cu ajutorul probioticelor. Acestea contin bacterii benefice importante ce actioneaza ca un antibiotic natural in neutralizarea infectiilor virale si bacteriene: bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus si lactobacillus plantarum. Mai mult decat atat, probioticele au o actiune benefica asupra florei intestinale si indeparteaza si efectele nedorite ale antibioticelor, care distrug bacteriile bune din organism.

Elena Oceanu

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel