Somnolența în timpul zilei este primul simptom al acestei boli periculoase. De ce apare „ceaţa pe creier”?

Somnolența în timpul zilei se datorează de obicei tulburărilor de somn, iar lipsa cronică de somn duce la un fel de „ceață pe creier”.

Sub acest termen se află o condiție în care o persoană nu se poate concentra în niciun fel asupra îndeplinirii activităților sale zilnice. Dar „ceața creierului” nu este singura consecință a privării de somn, mai ales la vârstnici.

Somnolența în timpul zilei, simptom al bolii la vârstnici

Specialiștii americani de la o clinică din Massachusetts au efectuat un studiu cu participarea a 80 de persoane din grupa de vârstă 66-87 de ani. Toți participanții au dormit bine, memorie puternică și reflexe excelente.

Participanții la studiu au răspuns la întrebări legate de calitatea somnului lor, precum și de divertismentul lor preferat. În plus, oamenii de știință i-au întrebat pe bătrâni cum se simt în timpul zilei și dacă se plâng de somnolență.

După ce au primit datele, participanții la studiu au fost supuși tomografiei computerizate. Ca rezultat, devine clar că acei participanți la studiu care se plâng de somnolență în timpul zilei au probleme cu coordonarea mișcărilor și sunt, de asemenea, mai distrași.

Trebuie remarcat faptul că somnolența nu înseamnă neapărat că o persoană este susceptibilă de a dezvolta boala Alzheimer. În primul rând, somnolența este un avertisment pentru bătrâni.

În orice caz, oamenii de știință susțin că inteligența redusă este rezultatul calității slabe a somnului, deoarece un somn bun de noapte face ca creierul să funcționeze mai eficient.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente care provoacă insomnie la vârstnici 

Insomnia la vârstnici este adesea provocată de consumul de alimente nepotrivite. Băuturile tonice, precum și alimentele grele grase și prăjite pot fi la rădăcina problemei, potrivit dr. Daria Rusakova, candidată la științe medicale, membru al Asociației Naționale a Dieteticienilor și Nutriționiștilor din Rusia.

Vârstnicilor nu li se recomandă să bea ceai sau cafea înainte de a merge la culcare. Cert este că aceste băuturi au un efect revigorant, explică expertul.

Alimentele excesiv de grase, prajite, bogate in calorii, de exemplu, felurile de mancare cu sos de maioneza, suprasolicita tractul gastrointestinal. Aceste produse duc la o tulburare a somnului persoanelor în vârstă, deoarece după consumul lor, sistemul digestiv va continua să funcționeze noaptea.

„În mod ideal, ultima masă ar trebui să fie cel târziu cu 3-4 ore înainte de culcare. Imediat cu jumătate de oră înainte de culcare, puteți bea o jumătate de pahar de băutură cu lapte fermentat sau puteți mânca iaurt fără aditivi și zahăr”, ​​spune dr. Rusakova.

„De asemenea, este mai bine să nu bei apă înainte de culcare, deoarece îți vei încorda rinichii. Nevoia de a urina noaptea duce la tulburări de somn. De aceea toate băuturile trebuie consumate în faza activă a zilei”, spune specialistul.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: