Din cuprinsul articolului
„Somnifere” naturale. Tulburările de somn afectează sănătatea. Timpul sau durata acestuia poate influența capacitatea persoanei de a funcționa corect în timp ce este trează.
Durata somnului variază de la persoană la persoană, dar majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 9 ore pe noapte. Până la 90% dintre vegetarieni și vegani raportează o calitate bună sau excelentă a somnului. Cei care urmează o dietă cu alimente crude au un somn și mai bun – cu 48 de minute în plus pe noapte de somn, iar 97% dintre ei au o calitate a somnului peste medie.
,,Somnul prost duce la alegeri alimentare necorespunzătoare”, a atras atenția dr. Abhinav Singh, director medical al Centrului de Somn Indiana și consilier medical pentru Fundația pentru Somn. Sondajul a arătat că persoanele care urmează o dietă raw vegană s-au descurcat cel mai bine la capitolul somn. Paleo sau „dieta omului cavernelor” – care se concentrează pe carne, pește, fructe și legume – a ajuns pe locul al doilea, urmată de dieta kosher și, respectiv, de o dietă vegană standard. Toate aceste grupuri de persoane au dormit mai bine decât cele care nu urmează nicio dietă specifică.
Prof. dr. Debbie Fetter, de la Departamentul de Nutriție de la Universitatea din California, a constatat că un sfert dintre adulții americani nu reușesc să doarmă 7 până la 9 ore de somn pe noapte.
„Privarea de somn poate avea un impact negativ asupra funcției cognitive, ceea ce poate influența sănătatea, așa că începe să incluzi mai multe legume în dieta ta”, e de părere Fetter.
Consumatorii de iaurt au avut cea mai bună calitate a somnului (61%), conform sondajului Fundației pentru Somn. Iubitorii de fructe, în special de fructe de pădure s-au clasat pe locul doi (58%), iar cei care gustă prăjituri au ajuns în mod surprinzător pe locul trei (53%), în timp ce persoanele care consumă floricele de porumb dorm de obicei prost.
Vișinele, iaurtul, peștele gras precum somonul și kiwi-urile sunt alimente despre care știm că ar putea induce un somn mai bun atunci când sunt consumate în mod regulat”, a spus unul dintre specialiștii americani implicați în sondaj.
Oamenii care nu urmează o dietă anume dorm cu 12 minute mai puțin pe noapte decât media și doar 36% își evaluează calitatea somnului peste medie.
Cei care consumă adesea alimente bune pentru somn, cum ar fi pește gras, cireșe și kiwi, dorm cu până la 42 de minute mai mult pe noapte decât media.
„Ceea ce mâncăm și când mâncăm poate avea un impact drastic asupra modului în care adormim, cât și asupra calității și duratei ciclurilor noastre de somn”, a subliniat Katie Hammill, medic nutriționist în Florida.
În privința iaurtului, cei care-l consumă seara dorm cu 18 minute mai mult pe noapte decât media.
„Studiile arată că există bacterii intestinale benefice care ajută la sinteza vitaminelor și neurotransmițătorilor necesari pentru somn, deci este util să consumi o dietă care conține alimente fermentate și prebiotice/probiotice, cum ar fi iaurtul neîndulcit,” a explicat nutriționista.
În schimb, când vine vorba despre gustări dulci, cum ar fi prăjiturile, atât dr. Hammill, cât și dr. Singh sunt de părere că alimentele procesate și dulci ar trebui să fie consumate rar, mai ales înainte de culcare, pentru a evita creșterea glicemiei, ceea ce activează rinichii și creează necesitatea de-a merge la baie peste noapte. Aceste micro-treziri afectează calitatea somnului, potrivit hotnews.ro.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…