Din cuprinsul articolului
Adormi greu, ai un somn agitat, te trezești de mai multe ori pe timpul nopții, iar dimineața te simți mai obosit decât când te-ai culcat? Ei bine dacă te confunți cu una din aceste simptome sau chiar cu toate este cazul să începi să faci o serie de schimbări.
Specialiștii de la Mayo Clinic ne arată pe baza unor statistici că în țările civilizate, aproape jumătate din populație se confruntă cel puțin o dată în viață cu probleme legate de somn. Care ar fi cauza? În primul rând : stresul.
Pentru că este un factor foarte greu de controlat în zilele noastre, specialiștii ne recomandă să apelăm la o serie de elemente care ne pot ajuta să ne îmbunătățim calitatea somnului.
-
Ambiența dormitorului
Deși la nivel conștinet nu realizăm, un dormitor ordonat ne ajută să avem un somn odihnitor și liniștit. Ar trebui să scoți din dormitor toată tehnologia care te distrage înainte de a dormi: televizor, ceas deșteptător, telefonul.
Un rol important îl joacă și lenjeria. Specialiștii ne recomandă să folosim lenjerii de culoare deschisă – întrucât emană o stare de calmitate și de liniște.
Aerisește-ți dormitorul, atât dimineața, cât și seara înainte de culcare.
-
Limitează cantitatea de cofeină consumată pe parcursul unei zile
Specialiștii ne recomandă să bem o cafea dimineața și cel târziu încă una la prânz. Consumul de cafea și cofeină ne pot perturba calitatea somnului. Ai în vedere aici nu doar consumul de cafea, ci și a energizantelor sau băturilor acidulate pe bază de cofeină.
-
Alimentația adecvată
Ce, cum și când mâncăm ne influențează de asemenea calitatea somnului. Cu cât consumăm mai multe alimente sănătoase, cu cât calitatea somnului este una mai bună.
Este important să:
- Mâncăm regulat
- Evităm mesele după ora 20:00. Calitatea somnului este peturbată mai ales când ne culcăm cu stomacul plin și nu a avut timp să își efectueze procesul de digestie.
- NU te înfometa – curele de slăbire drastice nu fac decât să îți accentueze starea de frustrare, care se resimte în calitatea somnului, unde, de cele mai multe ori, se poate transforma în insomnii.
-
Prezența plantelor medicinale
În medicina populară românescă se vorbește de calitatea somnului făcunde-se referite la calătoria sufletului pe alte tărâmuri, în somn. O influneță benefică asupra psihicului o au plantele medicinale, care ne pot ajuta la un somn liniștit.
Plante cu efect medicinal: valeriana, sulfina, pelinul. Tincturile sau siropurile din aceste plante se administrează înainte de somn.
-
Evită consumul de alcool seara
O cină copioasă nu este la fel de bună fără un pahar de vin sau de bere. Este bine să nu depășim această cantitate. În cazul în care se întâmplă, e bine de știut că alcool deshidratează și din cauza lui somnul poate deveni foarte agitat.