Din cuprinsul articolului
Cremele cu protecţie solară sunt nelipsite în zilele de vară, însă medicii susţin că şi soluţiile naturale din fructe, legume sau diverse plante pot fi la fel de eficiente.
De altfel, dermatologii atrag atenţia că este importantă protejarea pielii pe timpul verii, în special în timpul petrecut la plajă, în contextul în care temperaturile cresc de la an la an iar numărul bolilor de piele cauzate de expunerea la soare este tot mai mare. Potrivit statisticilor, peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt rezultatul expunerii excesive si necontrolate la soare.
Există o serie de uleiuri și geluri, din fructe, legume sau plante, care pot oferi protecție solară, fără riscul unor efecte secundare asociat cremelor cosmetice cu SPF.
Uleiuri naturale cu protecție mai mare
- Uleiul de morcov are factor de protecție 40, fiind cel mai puternic ingredient natural atunci când vine vorba despre protecția solară. Mai mult decât atât, acesta este și extrem de bogat în antioxidanți și are proprietăți antiseptice, ceea ce înseamnă că îți hrănește și protejează pielea.
- Uleiul din semințe de zmeură este bogat în acizi grași Omega-3, dar și în acizi grași Omega-6. Acesta nu numai că oferă protecție solară pielii, însă previne și apariția vergeturilor dacă este folosit cu regularitate.
- Uleiul de cătină este un veritabil factor de protecție solară, deoarece are în compoziție vitamina E sau tocoferol – cel mai apreciat antioxidant natural, vitamina C și beta carotenul. Acesta fost utilizat după catastrofa nucleară de la Cernobal. De asemenea, cosmonauții ruși îl aplică pentru a-și proteja pielea de efectele radiațiilor din spațiu.
- Uleiul din germeni de grâu conține cantități mari de vitamine precum vitamina E, vitamina K, dar și vitamina B. Totodată, acesta creează un strat protector împotriva radiațiilor UV, protejând pielea atunci când este expusă la soare.
- Uleiul de avocado conține o cantitate mare de grăsimi monosaturate, grăsimi care formează un strat protector la nivelul pielii, protejând-o de radiații și prevenind arsurile solare.
Uleiuri naturale cu protecție SPF 10 sau mai mică
Uleiurile cu protecție SPF10 sau mai mică sunt următoarele: uleiul de Macadamia, uleiul de măsline, uleiul de migdale, uleiul din semințe de susan, uleiul de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de rapiță, uleiul de soia, dar și untul de Shea. Acestea nu oferă protecție foarte mare, mai ales dacă sunt folosite atunci când faci plajă și stai mai mult timp la soare.
Gelul de Aloe Vera este o altă alternativă naturală, eficientă, de protecție solară, atunci când nu doriți să folosiți cremele din comerț. Planta are o acțiune extrem de hidratantă și este folosită cu succes împotriva efectelor nocive ale soarelui.
Gelul de Aloe Vera are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, nutritivă, emolientă dar și cicatrizantă. Datorită faptului că protejează în proporție de 20% și nu lasă pielea să se usuce, gelul de Aloe Vera este folosit frecvent de persoanele care merg la plajă. Potrivit specialiștilor, gelul trebuie aplicat din două în două ore.
Ceaiul verde protejează împotriva radiaţiilor solare
Un efect protector împotriva radiațiilor solare îl are și ceaiul verde. Ba mai mult, el calmează inflamațiile și se poate consuma de două ori pe zi, în amestec cu mentă, cu adaos de lămâie și miere.
Sunt foarte indicate și ceaiurile din gălbenele, fructe de păducel, frunze și fructe de afin, frunze de urzică, păpădie, scoarță de salcie, pentru o bună hidratare cu efecte protectoare împotriva razelor solare. Se recomandă un consum de două-trei căni pe zi.