Sari la conținut

Soluții din natură pentru ”bila leneșă”

Dischinezia biliară se manifestă prin dureri, de intensităţi variabile, în partea dreaptă, sub coaste, gust amar, greţuri, vărsături, balonări permanente sau episodice.

Iată care sunt elementele pe care trebuie să le evitaţi dacă ştiţi că aveţi o „bilă leneşă”: grăsimile animale, prăjelile, tocăturile, mezelurile, ouăle, tutunul, cafeaua, băuturile carbogazoase sau alcoolul.

În schimb, aveţi voie să consumaţi alimente uşoare cum ar fi: supele de legume, cartofii fierţi sau copţi, carnea de pui, de viţel, de peşte sau de curcan, fiartă ori la grătar, fructe şi legume. Mai puteţi mânca fără probleme brânză de vaci, urdă, iaurt semidegresat, lapte degresat, pâine prăjită şi biscuiţi. Şi porumbul vă poate fi de folos, de aceea se recomandă să consumaţi mai des mămăligă în loc de pâine şi multe salate de crudităţi.

Tinctura de gălbenele are un efect antiinflamator asupra colecistului şi normalizează secreţia de bilă, stimulând în acest fel şi digestia. Tratamentul trebuie urmat trei săptămâni, timp în care trebuie să luaţi câte o linguriţă cu tinctură diluată în apă, cu 20 de minute înainte de masă.

Ceaiurile de anghinare, păpădie, cicoare sau rostopască ajută la drenarea bilei şi la prevenirea apariţiei nisipului şi a pietrelor. Iată şi modul acestora de preparare şi de administrare:
Anghinarea: înainte de mesele principale se bea o infuzie de anghinare obţinută din două linguriţe cu frunze la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
– Păpădia: se foloseşte tot sub formă de infuzie preparată din două linguriţe cu plantă (întreagă) la o cană cu apă. Se vor bea două sau trei căni pe zi.
Cicoarea: infuzia de cicoare se obţine din 15 g frunze uscate la un litru de apă. Se consumă una sau două căni pe zi.
Rostopasca: infuzia de rostopască are o acţiune antispastică şi se prepară din 3 g frunze uscate la o cană cu apă. Se bea pe parcursul unei zile.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel