Cu ce poate fi înlocuit Euthyrox, când nu se mai găsește pe piață. Alimente și suplimente cu efectul medicamentelor de tiroidă
Euthyrox este un medicament greu de găsit de la izbucnirea crizei sanitare generată de Covid-19. De aceea, medicul Adina Alberts a scris pe pagina sa de Facebook câteva sfaturi foarte utile pentru cei care sunt nevoiți să rămână o perioadă fără pastile pentru afecțiunile tiroidei.
Iată explicațiile medicului:
”Primesc zeci de mesaje de la oameni disperați, de când a început criza de Euthyrox. Medicamentul de care foarte mulți oameni depind a dispărut complet de pe piață.
M-au întrebat ce e de făcut, iar eu m-am întors la cărțile de endocrinologie și, cu ajutorul altor colegi din sfera medicală, am ajuns la o schemă SOS, de urgență, la care să apelați în cazul în care medicamentul lipsește cu desăvârșire pentru mai mult timp. Dacă suferiți de hipotiroidism, rândurile următoare vă pot fi utile.
Înainte de toate, trebuie să explicăm ce este hipotiroidismul; Această afecțiune apare atunci când organismul nu produce suficienți hormoni tiroidieni sau atunci când apare rezistența la acești hormoni -adică, ei există în cantitate normală, dar organismul nu-i mai folosește.
Simptomatologia hipotiroidiană este reprezentată de astenie fizică, intoleranță la frig, creșterea în greutate, disfuncții cognitive, piele uscată, constipație, mialgii, artralgii, parestezii, infertilitate etc.
În lipsa unui tratament pentru hipotiroidism, adică a unui preparat hormonal precum Euthyorx, pot apărea boli cardiovasculare, probleme dermatologice, tulburări a stării generale – stres exacerbat, nervozitate, insomnie și depresie. Femeile însărcinate trebuie să știe că în lipsa unui tratament hormonal adecvat, fătul poate dezvolta afecțiuni grave.
Așadar, ce este de făcut atunci când nu avem acces la medicamente?
Încercăm soluții „de avarie” care ne „pot trece puntea“ până la rezolvarea deficitului farmaceutic.
Seleniul este sfânt pentru cei care suferă de tulburări endocrine.
O doză de seleniu pe zi reechilibrează nivelul hormonal, fie el prea mic sau prea mare. Seleniul are o acțiune benefică în special pentru T4 (Tiroxina totală), care este principalul hormon secretat de glanda tiroidă și care deține un rol important în funcționarea sistemul hipotalamo-hipofizar ce influenteaza metabolismului general. Seleniul se găsește pe piața largă, chiar și în hypermarketurile care vând suplimente alimentare, în magazinele naturiste sau în farmacii.
Planta minune, ashwagandha sau Ginsengul indian, s-a dovedit eficientă în reglarea tulburărilor tiroidiene și suprarenale. Ashwagandha se remarcă prin proprietăți extraordinare: micșorează nivelul hormonilor de stres, are acțiune tonic-adaptogenă, crește rezistența organismului, stimulează imunitatea, vitalitatea și energia. Un studiu recent, publicat în British Medical Journal, a arătat că ashwagandha poate fi utilizată că tratament natural atât în caz de hipotiroidism și tiroidită Hashimoto, cât și în caz de hipertiroidism. Prețul unei pungi cu pulbere din ashwahandha este de circa 20 de lei în plafar sau în magazinele de specialitate, deci nu costă o avere!
Probioticele alungă simptomele supărătoare.
Mulți dintre cei care suferă de boli ale tiroidei spun că viața lor e imposibilă. De ce? Pentru că apare disconfortul abdominal și reținerea apei.
Așa cum știm, probioticele sunt esențiale pentru funcția digestivă. Dr. Josh Axe, terapeut american, specialist în medicină funcțională și integrativă, susține că bolile tiroidiene se asociază cu o disfuncție digestivă numită sindromul intestinului permeabil („leaky gut”). Din cauza permeabilității intestinale, anumite proteine greu digerabile, cum ar fi glutenul, trec de bariera intestinală și ajung în sânge, provocând inflamație în tot corpul, inclusiv la nivelul glandei tiroide. Probioticele – bacteriile bune care intră în alcătuirea microbiomului intestinal – sunt aliatul nr. 1 pentru însănătoșirea intestinului. Pentru a ameliora simptomele intestinului permeabil, consumați alimente bogate în probiotice (iaurt, sana, chefir, murături) și faceți o cură cu un supliment pe bază de probiotice.
Și evitați să consumați gluten. Adică în loc de faină de grâu, consumați mălai și orez!
Alimente care ajută MULT!
Există și anumite alimente, conform studiilor realizate în homeopatie și medicina naturistă, care arată că anumite alimente care conțin din belșug vitaminele B1 și B12 ajută considerabil la reechilibrarea metabolismului și a funcțiilor vitale. Există și o serie de alimente cu beneficii per ansamblu în hipotiroidism: ficatul și carnea de vită, miel, brânzeturile, lactatele fermentate, ouăle, somonul, tonul, sardinele, mazărea, sparanghelul, germenii de varză de Bruxelles, semințele de in, semințele de susan, semințele de floarea-soarelui, fisticul, ciupercile și spanacul”, conchide medicul Adina Alberts.